Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

80 milyon yıldır köpekler ile ortak bir özelliğe sahibiz

köpekler ile insanların son ortak atası

köpekler ile insanların son ortak atası

Araştırmacılar, köpeklerin nesneleri algılamak ve nesnelere ilişkin bilgiyi işlemek için beyinlerinde kullandıkları bölgelerin insanların aynı işlemleri yapmak için beyinlerinde aktif olan bölgelerle benzerlik taşıdığını raporladı.

Araştırmaya göre köpek beyinleri, insanlarda sayıya ve nesnelere duyarlı olan beyin bölgelerinin çalışma prensibine benzer bir çalışma mekanizmasına sahip. Biology Letters portalında yayınlanan çalışmada memelilerin evrimi boyunca sıkı bir biçimde korunan ortak sinirsel mekanizmaya odaklanıldı.

Emory Üniversitesi’nde psikoloji alanında çalışma yürüten Profesör Gregory Berns, “Çalışmamız köpeklerin nesneyi işleme mekanizmalarının insanlarınkine benzer bir şekilde olduğunu göstermekle kalmıyor, aynı zamanda bunu gerçekleştirmek için eğitilmeleri gerekmediğini gösteriyor” açıklamalarında bulundu. Aynı bölümde çalışma yürüten başka bir biliminsanı olan Profesör Stella Lourenco, “Bu çalışma ile birlikte hem insanlardaki hem de diğer türlerdeki sinirsel mekanizmaları anlayabiliyoruz. Böylelikle hem beyinlerimizin nasıl evrimleştiğini hem de şimdi nasıl çalıştıkları hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz” dedi.

Çalışmada köpeklerin beyin aktivitelerinin gözlenmesi için manyetik rezonans görüntüleme sistemleri (fMRI) kullanıldı. Köpeklerin bir ekran üzerinde görüntülenen noktalara odaklandıkları fark edildi. Çalışmanın sonuçları, köpek beyinlerindeki ilgili bölgenin nokta sayısındaki farklılıklara yanıt verdiğini gösterdi. Bunun üzerine araştırmacılar, noktaların alanını sabit tuttular ve ekrana yansıtılan noktaların sayısında değişiklikler yaptılar. Böylelikle köpek beyinlerinde nokta sayısının değişimine tepki meydana gelip gelmediği araştırılmış oldu.

Nesnelerin sayısına odaklanma özellikle de yaklaşan avcıların sayısının ve yiyecek arama sırasında fark edilen besinin miktarının anlaşılması gibi durumlar nedeniyle oldukça önemlidir. Farklı miktarlardaki nesne ler arasında seçim yapma üzerinden köpeklerle yapılan başka bir çalışmada da köpeklerin sayısal duyarlılıkları gözlenmişti.

Daha önceki çalışmalar, köpekler ile insanların son ortak atasının 80 milyon yıl önce gözlendiğini ortaya çıkarmıştı. Bu durum, bahsedilen özelliğin de 80 milyon yıldan eskiye dayandığını göstermekte.

Exit mobile version