Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

Beyin Dalgalarınıza Göre Antidepresana Hazır mısınız?

Antidepresan Sizin İçin Uygun mu

Beyin Dalgalarınıza Göre Antidepresan yazma devri başlıyor Depresyon için tedavi gören insanlar, hangi ilacın kendilerine iyi geldiğini görmek için genellikle aylarca farklı ilaçları deneme yanılma yoluyla tespit etmek zorundaydı. Uzun zamandır, bilim adamları , depresyon tanısındakullanılack ilacın hangi hastalara daha faydalı olacağı konusunda biyolojik bir yol arıyorlardı. Yeni bir çalışma, ortak bir antidepresandan kimin faydalanacağını test etmek için EEG tekniği  ile ayırt edici durumları saptayıp fayda sürecini hızlandırmaya doğru bir adım atıyorlar .

Yapılan araştırmalarda bir bilgisayar algoritması depresyon tanısı konan 300 den fazla kişiyi test etti. Uyuşturucu kullananların EEG’lerini, kullanmayanlardan ayırt etti. Diğer bazı kriterlerde de etkili sonuçlar öngördü

Uzmanlar ne diyor ?

Teksas Üniversitesi Tıp Merkezinden Peter O’Donnell Jr. ” Çalışma başlangıç ​​niteliğindedir ve daha ileri çalışmalarla doğrulanması ve farklı antidepresanlar, transkraniyal manyetik stimülasyon ve psikoterapi gibi diğer tedavileri içerecek şekilde genişletilmesi gerekmektedir. Ama “ bu benim alanımda, büyük bir adım. Bir ilaca özgü tür belirleyicilere sahip değildik, ”diyor

Şu anda doktorlar hastalara en çok hangi antidepresanı iyi tanıyorlarsa onu veriyorlar. Daha sonra , bu ilaç sınıfındaki tüm seçimler için faydalı olup olmadığını bilmek altı ile sekiz hafta arasında zaman alıyor. İlaç faydalı olmazsa ise, farklı bir dozun veya yeni bir ilacın daha etkili olup olmadığını belirlemeleri de altı hafta daha sürüyor. Bu arada ilaç denemesi ile uğraşan birçok insan intihar riski altındadır veya normal hayatını sürdüremeyecek kadar depresyondadır.

Beyin dalgalarınıza göre antidepresan başarılı olursa; pek çok insan antidepresan kullanıyor, bu nedenle bir hastayı bir ilaçla eşleştirmek, hangi hastaya nasıl bir ilaç vermeyi bilmek çok sayıda insana fayda sağlayacaktır.

Exit mobile version