Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

Bir Simülasyonda mı Yaşıyoruz?

Evrenin bilgisayar simülasyonu olma fikri

Oxford Üniversitesi Felsefe Profesörü Nick Bostrom, yazdığı bir makalede teorik simülasyondan bahseder; simülasyonu, evrenin işleyişini ve evrenin kökenini açıklamadan kullanır. Bu düşünce, günümüzde uzay bilimle ilgilenen birçok kişiyi, Elon Musk gibi yapay zeka ve uzayla ilgili çalışmalar yapan şahsiyetleri ve fütüristleri etkilemiş; onlar için önemli bir kaynak olmuştur.

Gelelim bu simülasyon hipotezinin detaylarına. Bostrom, yaşadığımız evreni; teknoloji, bilim ve zeka açısından bizden çok üstün olan bir uygarlığın bilgisayar simülasyonu olarak simüle ettiğini öne sürer. Bastrom’un varsayımına göre, tüm canlılığımız ise simüle edilmiş beyinler sayesinde vardır. 

Profesör, simülasyon hipotezini temel alan üç önerme sunar ve bu önermelerin birisinin gelecekte doğru olacağını, kanıtlanacağını düşündüğünü aktarır.

1-İnsanlık, çok gelişemeden ve çok üstün bir teknolojiye sahip olamadan yok olacaktır…

2-Teknolojik olarak çok üst düzeye ulaşan medeniyetler olsa da evrimsel tarihimizi simüle etmekle ilgilenmeyeceklerdir…

3-İnsanlık, neredeyse bir bilgisayar simülasyonun içinde yaşıyor…

Evrenin bilgisayar simülasyonu olma fikri, günümüzün dinamikleri ve 2003 yılında sunulduğu düşünüldüğünde farklı bir bakış açısıdır. Fakat felsefe bilim açısından yeni değildir… Evreni ve doğayı techne yapımında taklit etme, sanatın evrenin bir simülasyonu olması gerektiği fikri gibi taklit ve gerçekliğin yansıması temelli düşünceler Antik Çağ’dan bu yana sunulmuş ve pratiğe dökülmüştür.

felsefebilim, futurizm, techne, evren, simüleetmek, uygarlık, teknoloji,teori,hipotez,nickbostrom

Exit mobile version