Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

Camlaşmış Beyin Bulundu

bazı insan beyinleri camlaşmış

camlaşmış beyin

Vezüv Yanardağı patlamasından sonra bazı camlaşmış beyin bulundu. Yeni bir araştırmaya göre, MS 79 yılında Vezüv Yanardağı patladığında kanı kaynatacak, eti buharlaştıracak ve hatta beyin dokusunun parçalarını cama dönüştürecek kadar sıcak gaz ve kayalar açığa çıktı.

Arkeologlar kazıları sırasında nadiren insan beyni bulurlar. Buldukları beyinler de genellikle sabun benzeri, pürüzsüz bir yapıda olur. “Sabunlaşma” denilen süreçte yağlı beyin dokusundaki trigliseritler çevredeki yüklü parçacıklarla tepkimeye girerek zamanla sabuna dönüşür. Ancak bilim insanları Vezüv patlaması sırasında Herculaneum’da ölen bir adamın kalıntılarını incelediklerinde çok farklı bir şeyle karşılaştılar. Sıcak kül dalgasının içinde kalan kurbanın beyni “camsılaşma” sürecinden geçerek yanmış ve burgulu siyah parçacıklara dönüşmüştü. Camsı madde, insan kafatasının yüzeyini kuşatıyordu.

Olağandışı keşfin sahibi, İtalya’daki Napoli II. Federico Üniversite Hastanesi’nden insan osteobiyolojisi ve adli antropoloji profesörü Dr. Pier Paolo Petrone. Petrone ve ekibi, Collegium Augustalium adlı binada ahşap bir yatakta ölmüş bir Vezüv kurbanını inceledi. Ceset 1960’larda volkanik bir kül höyüğünün içine gömülü halde bulunmuştu. Diğer kurbanlar gibi bu kömürleşmiş iskelet de yanardağ patlaması sırasında kafatasının patladığına dair bazı belirtiler gösteriyor.

Ekip, patlamış kafatasının ve kraniyal kavitenin kalıntıları arasında dağılmış cam benzeri siyah malzeme parçaları tespit etti. Parçaların analizi, insan beyninin farklı bölgelerinde bulunduğu bilinen proteinleri ortaya çıkardı. Bu bölgeler arasında karar verme gibi yüksek beyin fonksiyonlarından sorumlu olan serebral korteks, duygusal işleme için önemli olan amigdala, hareketi ve ödüllere tepkimizi kontrol etmeyi sağlayan substantia nigra da var.

Ekip, cesedin yakınında bulunan kömürleşmiş odunun analizine dayanarak, patlamanın ardından odadaki sıcaklığın muhtemelen 520 dereceye çıktığını belirledi. Böylesi bir sıcaklık, kurbanın vücudundaki yumuşak dokuları buharlaştıracak ve tüm yağları yakacak kadar yüksek. Ekibe göre, kısa süreli ısı patlamasının ardından vücut hızla soğumuş olmalı. Böylece geriye patlamış bir kafatasının camsılaşmış beyin parçalarıyla kaplanan korkunç kalıntıları kalmış.

Exit mobile version