Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

Çin, İlk Kez Bir Uzay Aracını Mars Etrafındaki Yörüngeye Yerleştirdi

Tianwen-1 sondası geçen yıl Temmuz ayında Çin’in güneyindeki Wenchang’dan fırlatılan beş tonluk bir gezici

Tianwen-1 sondası  geçen yıl Temmuz ayında Çin’in güneyindeki Wenchang’dan fırlatılan beş tonluk bir gezici, iniş aracı ve yörünge aracı paketidir. Rakip bir ABD misyonu ile yaklaşık aynı zamanda fırlatıldı ve Mayıs ayında Kızıl Gezegene inmesi bekleniyor . Adı “Cennete Sorular” olarak tercüme edilen beş tonluk Tianwen-1, bir Mars yörünge aracı, bir iniş aracı ve güneş enerjili bir keşif aracı içeriyor.

Bilim adamları, 240 kilogramlık gezgini Mayıs ayında Mars’taki devasa bir çarpma havzası olan Utopia’ya indirmeyi umuyorlar.  Gezegenin toprağı ve atmosferinin üç aylık çalışması için görev, fotoğraflar çekecek, haritalar oluşturacak ve geçmiş yaşamın izlerini arayacak.

Bu görev 2022 yılına kadar mürettebatlı bir uzay istasyonu kurmayı ve sonunda Ay’a bir adam yerleştirmeyi hedefleyen ve ABD-Çin rekabetindeki Çin’in iddialı uzay programının son adımıdır .

Bu haber Birleşik Arap Emirlikleri’nin “Umut” sondasının Mars’ın yörüngesine başarıyla girmesiyle aynı hafta  geldi ve Arap dünyasının ilk gezegenler arası görevi olarak tarihe geçti.

Çin, yükselen küresel duruşunu ve büyüyen teknolojik gücünü ortaya koymaya çalışırken, uzay araştırmalarına milyarlarca dolar harcandı. Çin Bilimler Akademisi Ulusal Uzay Bilimi Merkezi başkanı Chi Wang, son iniş başarılı olursa, Tianwen-1 Çin’i yörüngeye giren, Mars’a giden ilk görevinde bir gezici yerleştiren ilk ülke yapacak, dedi.

Chi, “Bilimsel olarak, Tianwen-1 Mars morfolojisinin, jeolojisini, mineralojisini, uzay ortamını ve toprak ve su-buz dağılımını araştırmak için en kapsamlı görev olduğunu söylüyor .

Exit mobile version