Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

Dünyanın En Kalabalık 5 Şehri

Büyük nüfuslar daha iyi ekonomik fırsatlardan, modern altyapıdan ve diğer olanaklardan yararlanmak için şehirlere yerleştikçe, kent merkezleri dünya çapında çoğalmaktadır. Asya şehirleri özellikle olağanüstü bir büyüme kaydetti ve en büyük şehirlerin çoğu şu anda Çin, Şangay, Pekin, Dakka, Tokyo, Delhi, Mumbai, Karaçi ve Guangzhou gibi kıtada bulunuyor. Burada sağlanan veriler , 2018 BM Dünya Kentleri Raporuna dayanan Birleşmiş Milletler 2020 Nüfus Projeksiyonlarından alınmıştır. 

Tokyo, Japonya – Nüfus: 37.468.000

Tokyo, Japonya’yı oluşturan dört adanın en büyüğü olan Honshu’nun doğu kıyısında yer alır . Şehir Japon başkentidir ve Japonya’nın kırk yedi vilayetinden biridir. Şehir başlangıçta Edo olarak adlandırıldı, ancak 1868’de Japon emperyal ailesi Kyoto’dan buraya taşındığında yeniden adlandırıldı. Tokyo metropolünde tahmini olarak 13.617.445 kişi yaşamaktadır. Tokyo, Fortune Global 500 firmalarından elli birine ev sahipliği yapıyor ve Global Şehirler Endeksi’nde 4. sırada yer alıyor. Tokyo, büyük şirketlerin ve finansal kurumların genel merkezine ev sahipliği yaparken, imalat sektörü ağırlıklı olarak Yokohama, Chiba ve Kawasaki’de yoğunlaşmaktadır.

Delhi, Hindistan – Nüfus: 28.514.000

Delhi 28,5 milyon nüfusu ile Hindistan’ın en büyük şehridir. Her zaman hareket eden canlı, hareketli bir şehirdir. Birleşmiş Milletler’e göre Delhi dünyanın ikinci büyük kentsel bölgesidir. Delhi uç noktalarda bir şehirdir, Hindistan’ın en fakir ve en zengin şehirlerinden biridir.

Şanghay, Çin – Nüfus: 25.582.000

Şangay’ın 25,6 milyonluk nüfusu onu Çin’in en büyük, Asya’nın yanı sıra dünyanın üçüncü büyük şehri yapıyor. Şangay stratejik olarak Yangtze Nehri Deltası’nda yer alır ve şehrin limanı 2016 yılında dünyanın en işlek limanıdır. 746 yılında kurulan Qinglong Town, Şangay’dan önceki ismidir ve İmparatorluk Çin’inde bir ticaret limanı olarak büyüdü. Şangay’ın ekonomik potansiyeli, İngilizler ve Fransızlar şehri kontrol etmek için savaştıkça 19. yüzyılda bir çatışma merkezi haline getirdi. Japonlar ayrıca 2. Dünya Savaşı sırasında Şangay’ı işgal etti. Şangay, günümüz Çin’inde bir ekonomi ve ticaret merkezidir ve 1992 ve 2009 küresel durgunluğu hariç 1992’den bu yana çift haneli büyüme kaydetmiştir. Şangay’ın ilk üç hizmet sektörü emlak, finansal hizmetler, üretim sırasında toplam üretimin yaklaşık% 40’ını oluşturmaktadır. Şanghay, Ekonomik ve Teknolojik Kalkınma Bölgesi gibi birçok sanayi bölgesine ev sahipliği yapıyor. Şanghay, yerel göçmenlerin yanı sıra Japonya, ABD ve Kore’den gelen yabancı yerleşimcilerin ilgisini çekiyor.

Sao Paulo, Brezilya – Nüfus: 21.650.000

Sao Paulo, Brezilya’nın en büyük şehridir. Kent bölgesinde 21 milyondan fazla insanın yaşadığı gökdelenlerle dolu devasa ve geniş bir şehir. Paulistanos olarak bilinen sakinleri, şehirdeki binlerce restoranın yanı sıra gelişen bir sanat hayatından da yararlanıyor. São Paulo, Sampa’nın sevgi dolu alternatif ismine sahiptir ve Güney Yarımküre’nin en büyük şehridir.

Mexico City, Meksika – Nüfus: 21.581.000

Mexico City, Birleşmiş Milletler’e göre Kuzey Amerika’nın en büyük şehri ve dünyanın beşinci büyük şehridir. İnsanlar, özellikle Aztek halkı, binlerce yıldır şimdi Mexico City olan bölgede yaşıyor. Şehir renkli ve eşsiz mimarisi, güzel kiliseleri ve meydanları, canlı kültürel hayatı vardır. Maalesef hava kirlilik seviyesiyle bilinir. Bunun bir nedeni, şehrin içinde havayı hapseden dağlarla çevrili olmasıdır.

Exit mobile version