Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

ESA ve NASA Güneşi yeniden keşfediyor

ESA ve NASA Güneşi yeniden keşfediyor

ESA ve NASA Güneşi yeniden keşfedebilmek için Güneş’i incelemek için Solar Orbiter fırlattı. yakın zamanda başlatılan diğer NASA misyonlarıyla birlikte yıldızımız hakkında eşi görülmemiş yeni bilgiler elde ediyoruz. Güneş Orbiter misyonu sonunda, Güneş’in değişen davranışlarından ve onun dünya gezegenimiz üzerindeki etkisinden sorumlu olan gizli güçler hakkında her zamankinden daha fazla bilgi sahibi olunacak.

Avrupa Uzay Ajansı ESA ve NASA arasında güneşimizi incelemek için yeni bir işbirliği başlatıldı. Solar Orbiter, 10 Şubat 2020’de saat 23:03 ‘te Atlas V 411 roketinde Florida’daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan fırlatıldı.
Almanya’nın Darmstadt kentindeki Avrupa Uzay Operasyonları Merkezi’ndeki görev devam edecek. Buradaki merkezde 12:24 ‘ te, uzay aracından güneş panellerinin başarıyla konuşlandırıldığını belirten bir sinyal alındı.

Güneş Orbiter’i , kutupları da dahil olmak üzere Güneş’in daha önce hiç görülmemiş bölgelerini görecek ve yıldızın aktivitesinin güneş rüzgârının oluşumu gibi az anlaşılan bazı yönlerine yeni bir ışık tutacaktır. Görev ayrıca Güneş’in manyetik alanı ve nasıl ortaya çıktığı hakkında da veri sağlayacak.

En yakın yıldızımız olan GÜNEŞ den edinilecek bilgiler, Evren’de yıldızların nasıl çalıştığını çözmenin anahtarı olacak, ancak güneş aktivitesinin anlaşılması Dünyamız için de kritik öneme sahiptir.

Güneş patlamaları, yerdeki elektrik ve telekomünikasyon ağlarını bozan jeomanyetik fırtınalara ve gezegenimizin yörüngesindeki uyduların düzenli çalışamamalarına neden olabilir.

ESA ve NASA ‘ nın ortaklığı ile devam eden Solar Orbiter, Güneş ile Dünya arasındaki mesafenin yaklaşık dörtte biri kadar Güneş’e 42 milyon km (26,1 milyon mil) kadar yaklaşacaktır.

Uzay aracı ve bileşenleri 18 metreden oluşmaktadır. 500 santigrat dereceye (932 derece Fahrenheit) kadar kavurucu sıcaklığa dayanacak ve en az yedi yıl boyunca görev yapacak.

Exit mobile version