Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

Evrim hiç geriye gider mi? Gerileyen Evrim

Evrim hiç geriye gider mi? Gerileyen Evrim

Evrim hiç geriye gider mi? Gerileyen Evrim

Evrim, nöronlarla süslenmiş ahtapot kollarından memeli kulağına kadar şaşırtıcı derecede karmaşık özellikler üretmiştir . Yine de evrim, karmaşık canlıları önceki, daha basit biçimlere geri döndürerek “geriye” gidebilir mi?

Sözde gerileyen evrimde,  organizmalar karmaşık özelliklerini kaybedebilir. Böylece daha basit biçimlere “geri” evrimleşmiş gibi görünebilir.  Ancak uzmanlar, evrimin, evrimsel adımların izini sürmek anlamında gerçekten geriye gitmediğini söylüyor.

Karmaşıklığı kaybetmek

Gerileyen evrim, daha önce evrimleşmiş karmaşıklık biçimlerinin kaybını içerir, Beth Okamura , en basit tip “esas olarak tek hücrelerdir” dedi.

Okamura, uzun süredir tek hücreli protozoanlar olarak sınıflandırılan miksozoanların sonunda kendilerini oldukça gerilemiş hayvanlar olarak ortaya çıkardıklarını söyledi. Asalak bir yaşam tarzında artık ihtiyaç duyulmayan birçok özelliği kaybeden denizanasını içeren bir grup olan cnidarians’tan evrimleştiler. Bu nedenle, miksozoanların en azından morfolojik olarak önceki bir evrim aşamasına dönmüş gibi görünebileceğini söyledi. “Bir nevi tek hücreli organizmalar üzerinde birleşiyorlar” dedi.

Mağarada yaşayan canlılar da sık sık gerileyen evrim geçirirler ve karanlık ortamlarda ihtiyaç duyulmayan gözler gibi karmaşık özelliklerini kaybederler. Ancak  mağara balıklarındaki göz kaybının, bu organlar olmadan ilkel bir ataya tam olarak dönüş anlamına gelmediğini söyledi. Bunun yerine, daha önce gözü üreten süreçler yarı yolda durur ve deri ile büyümüş körelmiş bir göz bırakır. “İşler tersine dönüyormuş gibi görünebilir,” Ama göz geri gitmedi. Sadece ileri gitmeyi bıraktı. Mağara balıklarında, kayıp gözler benzer şekilde alternatif karmaşıklığı gizleyebilir. Titreşimlere duyarlı organlar, bu balıklarda büyük miktarlarda ortaya çıkar ve karanlık ortamlarda bir algılama yolu sağlar.

Uzmanlar, “geriye doğru evrim” teriminin yanıltıcı bir şekilde, evrimin daha karmaşık formlar yaratma amacı olduğunu ima edebileceği konusunda hemfikirler. Bununla birlikte, Okamura, evrimin yalnızca bir organizmayı belirli bir ortama daha uygun hale getiren özellikleri desteklediğini söyledi.

Bir şekilde, gerileyen evrim, her zamanki gibi sadece evrimdir. Karmaşıklığı kaybetmek, bir paraziti veya mağara sakinini yeni ortamına daha iyi adapte edebilir.  “Evrim, bu varyasyonun ifade edildiği bireylerin uygunluğunu artıran özellikleri seçtiği için her zaman ilerleyicidir.

Exit mobile version