Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

Geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi nasıl yapılır

Geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapımını aşama aşama anlattığımız bu videomuzda pekmez yapımında pekmez toprağı nın eski usul çiğneme

Geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapımını aşama aşama anlattığımız bu videomuzda pekmez yapımında pekmez toprağı nın eski usul çiğneme

Üzüm Pekmezi Nasıl Yapılır, Aşama Aşama Pekmez Yapımı (nasılyapılır/1)

Geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapımını aşama aşama anlattığımız bu videomuzda pekmez yapımında pekmez toprağı nın eski usul çiğneme, presleme yöntemi ile çıkardığımız üzüm şırası içerisine neden ve nasıl katıldığındanda bahsettik. Kısaca pekmez yapımını tüm yönleriyle detaylı bir şekilde anlattık. Üzümleri çiğneyip pekmez yapımı için hazırladığımız üzüm şıralarını börttürme işlemini yapacağımız kazanlar içerisine aldıktan sonra tatlı pekmez elde etmek amacıyla şıra içerisine ilk etapta pekmez toprağımızı kattık. Şıra dolu kazanımızın altına hafif ya da orta derecede ateş yaktık. ilerleyen sürede şıramız hafif hafif kıvama gelmeye ve ısınmaya,kaynamaya başladığında köpürmeye başladı. gerek dibinin tutmaması gerekse de köpüklerin taşmaması için karıştırma işlemini yaptık. karıştırma işlemi sonrasında hafif kaynayan şıra üzerindeki köpükler kaybolduğunda kazanlarımız içerisinde bulunan börttürme işlemi bitmiş olan şıralarımızı dinlendirmek için farklı kaplara ya da kazanlara kovalar yardımı ile taşıdık.

Burada yapılması gereken dinlenmek için aldığımız şıra içerisine normal pişmemiz şıra katıp kestirme ve mayalama işlemini yaptık. Bu işlemi yapmamızdaki amaç toprağın dibe tam anlamıyla çöküp duru şırayı elde etmek. Mayalama işlemi sonrasında kazanlarımız en az 5-6 saat dinlenmeye alınmalıdır. Ya da akşamdan sabaha kadar dinlendirilip duru şıra elde edilmelidir. Bu işlemin ardından dinlenen şıralarımızı pekmezi kaynatacağımız pekmez tavalarına ya da kaplara hortum yardımı ile süzüp almak olacak. pekmez tavalarına aldığımızı süsdüğümüz duru şıralarımızı kaynatmak için altlarını yaktık. Kaynamaya başlayan pekmezlerimiz tavamız içerisinde 3’te 1 oranına kadar kaynayıp azaldığında tavamızın altındaki ateşi arttırıp pekmezimizin köpürüp kaynama işlemini hızlandırdık. Bu süreçte pekme köpüğünün taşmaması için pekmezimizi savurma işlemini yaptık. Bu köpürtme işlemini en az 3-4 kez gerçekleştirip her köpürmede pekmezimizi savurduk.

İstenilen yoğunluğa ve kıvama gelen pekmezimizi tavalardan alıp süzme işlemi sonrasında dinlenmesi ve soğuması için 1 gün beklettik. Bir gün bekleyip soğuyan üzüm pekmezimizi istediğimiz kaplara alıp gerekli yerlerine kaldırdık.

 

HDDOGA

Exit mobile version