Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

Hidrojen Hakkında Bütün Gerçekler

Evrende en bol bulunan element olan hidrojen, aynı zamanda Dünya'da gelecek vaat eden bir "temiz" yakıt kaynağıdır.

Hidrojen Evrende en bol bulunan elementtir ve aynı zamanda Dünya’da gelecek vaat eden bir “temiz” yakıt kaynağıdır.

İsmini Yunanca “su” anlamına gelen hidro ve “biçimler” anlamına gelen genlerden alan hidrojen, tüm atomların yüzde 90’ından fazlasını oluşturur.  Bu da evrenin kütlesinin dörtte üçüne denk gelir. Hidrojen yaşam için gereklidir ve canlılardaki hemen hemen tüm moleküllerde bulunur. Element ayrıca yıldızlarda bulunur ve evrene proton-proton reaksiyonu ve karbon-azot döngüsü yoluyla güç sağlar. 

saf hidrojen gazı Dünya atmosferinde azdır ve atmosfere fiilen giren herhangi bir hidrojen hızla Dünya’nın yerçekiminden kaçar. Gezegenimizde hidrojen esas olarak oksijen ve su ile kombinasyon halinde bulunur, ancak aynı zamanda canlı bitkiler, petrol ve kömür gibi organik maddelerde de bulunur.

Hidrojenin Doğası

Hidrojenin keşfi

Robert Boyle, 1671’de demir ve asitlerle deneyler yaparken hidrojen gazı üretti, ancak Henry Cavendish’in onu ayrı bir element olarak tanıması 1766 kadar sürdü. Element, Fransız kimyager Antoine Lavoisier tarafından hidrojen olarak adlandırıldı.

Hidrojen atomlarının çekirdeklerinde sadece bir proton vardır. Kütle numaraları 1, 2 ve 3 olan bilinen üç izotopu vardır. 1931’de hidrojenin ender rastlanan, atom çekirdeklerinde bir protonun yanı sıra bir de nötron bulunan bir izotopu keşfedildi. Bilim insanları sıradan hidrojenin yaklaşık iki katı ağırlıkta olduğu için “ağır hidrojen” diye bilinen bu izotopa döteryum adını verdiler. Döteryumda bir tane, trityumda ise iki nötron var. Döteryum ve trityum nükleer füzyon reaktörlerinde yakıt olarak kullanılıyor.

Hidrojen diğer elementlerle birleşerek su ( H20 ) , amonyak ( NH3 ), metan (CH4 , sofra şekeri (C12H22011 ) , hidrojen peroksit ( H.202 ) ve hidroklorik asit ( HCl )

Hidrojen genellikle doğal gazın buharla ısıtılmasıyla üretilir ve daha sonra hidrojen üretmek için ayrılan sentez gazı adı verilen hidrojen ve karbon monoksit karışımı oluşturur.

Hidrojen Nerelerde Kullanılır ?

Hidrojen, azot ile dönüştürüldüğü Haber süreci adı verilen bir işlemde gübre için amonyak yapmak için kullanılır. Element ayrıca yer fıstığı yağı gibi katı ve sıvı yağlara hidrojenasyon adı verilen bir işlemle eklenir. Hidrojen kullanımının diğer örnekleri arasında roket yakıtı, kaynak, hidroklorik asit üretimi, metal cevherlerini azaltma ve balonları doldurma yer alıyor. Araştırmacılar, arabalar ve diğer araçlar için yakıt olarak kullanılabilecek kirlilik içermeyen bir enerji kaynağı olarak hidrojen gazı kullanılarak önemli miktarda elektrik enerjisi elde edilmesini sağlayacak hidrojen yakıt hücresi teknolojisini geliştirmek için çalışıyorlar.

Hidrojen aynı zamanda cam endüstrisinde düz cam plakalar yapmak için koruyucu bir atmosfer olarak kullanılırken, elektronik endüstrisinde silikon çiplerin imalatında bir temizleme gazı olarak kullanılır.

Hidrojenin Gerçekleri ;

Hidrojen Üretim Çalışmaları

Araştırmacılar kirlilik içermeyen bir yakıt olma potansiyeli nedeniyle yıllardır büyük bir ilgiyle hidrojen üzerinde çalışıyorlar. Hidrojen, içinde karbon olmayan bir enerji taşıyıcısıdır, bu nedenle onu yaktığınızda yalnızca su üretirsiniz, bu da onu temiz, sıfır emisyonlu bir yakıt yapar.  Ancak hidrojen yakıtıyla ilgili büyük bir sorun var: gazdan daha pahalı. Ecomento.com‘un bildirdiğine göre,  sıkıştırılmış hidrojen deposunun başlangıçta yaklaşık 50 dolara mal olacağını açıkladı. 

Hidrojen yakıtıyla ilgili bir başka sorun da, hidrojen üretim sürecinin  aslında o kadar “temiz” veya kirlilikten arınmış olmamasıdır. Bu nedenle araştırmacılar , süreçteki CO2 emisyonlarını ideal olarak ortadan kaldıracak hidrojen üretmenin alternatif ve daha çevre dostu yollarını aramaya başladılar.

 

 

Exit mobile version