Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

Işık ile çalışabilen sabit diskler

Işık ile çalışabilen sabit diskler

Işık ile çalışabilen sabit diskler

Fizikçiler, manyetik bir tabakanın üzerine güneş pillerinde kullanılan perovskit malzeme yerleştirerek son derece etkin bir sabit disk teknolojisine imza attılar.Isviçre’nin Lozan Federal Politeknik Okulu (EPFSL) fizikçilerinden László Forró ve ekibi, geleceğin veri depolama teknolojisini bulmuş olabilir.

“Önemli olan, bu teknolojinin oda sıcaklığında çalışabilmesini sağlamak” diyor László Forró: “Manyetik spinler üzerinde ışıkla veri kaydetmenin mümkün olduğunu zaten biliyoruz; ancak bunun için malzemeyi -180?K (-453?C) seviyesine kadar soğutmak gerekiyor” Forró, ekip arkadaşları Bálint Náfrádi ve Endre Horváth ile birlikte bir ferromanyetik malzemeyi oda sıcaklığında görülebilir ışık ile modifiye ederek yeni nesil sabit disklerin ilk adımını atmış oldu. Bu diskler, günümüzde kullanılanlara göre fiziksel olarak daha ufak, daha hızlı, daha ucuz ve daha az enerji tüketecekler. Çalışmanın bulguları PNAS sitesinde yayınlandı

Sabit diskler, bilgisayarlarda büyük miktarda verinin elektromanyetik yüklü bir yüzeyde kalıcı olarak depolanmasını sağlayan cihazlar. Günümüzde yüksek kapasiteli sabit disklere olan talep gittikçe artıyor. Bilgisayar kullanıcıları yüksek boyutlu belgelerini, veritabanlarını, fotoğraf ve video dosyalarını saklamak, bu dosyalara ve programlara mümkün olan en kısa sürede ve en verimli şekilde erişmek istiyorlar.

EPFL araştırmacıları buldukları yeni yöntemde, halide perovskit-oksit perovskit heterojen yapı kullanarak ferromanyetik özellikleri ışık kullanarak geri çevrilebilir bir şekilde, oda sıcaklığında ayarlamayı başardılar. Perovskit yapılar, etkin ışığı emme özellikleri nedeniyle güneş pillerinde kullanılıyor. Yeni geliştirilen yöntem şöyle açıklanıyor: “Dijitalleşmenin artması ile veri depolamasına olan talep de hızlanarak artıyor. Büyük miktarda veri kaydetme sorunu, düşük fiyatlara ve nispeten uzun parça ömrüne sahip sabit disklerle (HDD) çözülmüş durumda.

HDD diskler manyetik bir ortamda çalışıyor ve bilgiyi yazmak ve okumak için dönen disklerden faydalanıyorlar. Ancak kapasite ve hız artışına yönelik talep hala sürüyor. Bizim yöntemimizde, manyetik parçalar üzerine bilgiler optik olarak yazılıyor. Işığa son derece hassas bir perovskit yapı (MAPbI3) ve ferromanyetik malzemeyi (LSMO-Lantan stronsiyum manganit) üst üste kullanıyoruz. Böylece MAPbI3 ışık aldığında şarj taşıyıcıları LSMO malzemeye taşınıyor ve manyetik özelliğini azaltıyor. Bu yöntem, uzun süredir üzerinde çalışılan, fakat disk malzemeyi yazma sırasında çok fazla ısıtan HAMR (ısı yardımlı manyetik kayıt) teknolojisine etkin bir alternatif oluşturuyor”

Henüz deney aşamasında olan metot, kullanılmaya başlandığında gelecek nesil veri depolama çözümlerini yüksek kapasite ve düşük güç tüketimi avantajları ile sunabilecek. Forró, patent başvurusu ve bu fikri ürüne dönüştürecek yatırımcılar aradıklarını vurguluyor.

Exit mobile version