Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

Koronavirüsler hakkında hızlı gerçekler- tarihi ve gelişimi

Koronavirüsler, insanlar dahil olmak üzere memelilerin solunum yollarını tipik olarak etkileyen virüs türleridir. Soğuk algınlığı, zatürree ve şiddetli akut solunum sendromu (SARS) ile ilişkilidir ve bağırsakları da etkileyebilir.

Bir koronavirüs ilk olarak 1937’de kümes hayvanlarını ciddi şekilde yoketme yeteneğine sahip olan kuşlardaki bulaşıcı bir bronşit virüsünden oluşturulmuştur .

Bu virüsler soğuk algınlığının yüzde 15 ila 30’undan sorumludur .

Son 70 yılda, bilim adamları koronavirüslerin farelere, sıçanlara, köpeklere, kedilere, hindilere , atlara, domuzlara ve sığırlara bulaşabileceğini buldular .

Koronavirüs tiplerine, semptomlarına, nasıl bulaştıklarına ve koronavirüslerin neden olabileceği özellikle tehlikeli iki hastalığa dikkat çekmek gerekmektedir: SARS ve MERS .

Koronavirüsler hakkında gerçekler

Koronavirüsler nelerdir?

İnsan koronavirüsleri (HCoV) ilk olarak 1960’larda soğuk algınlığı olan hastalarda gözlemlendi. İki insan koronavirüsü, OC43 ve 229E, soğuk algınlığının büyük bir kısmından sorumludur.

Coronavirüslere, yüzeylerindeki taç benzeri çıkıntılara dayanarak isimler verilmiştir. Latince “Corona”, “halo” veya “taç” anlamına gelir.

İnsanlar arasında enfeksiyon en sık kış aylarında olduğu kadar erken ilkbaharda da görülür . Bir kişinin bir koronavirüsün neden olduğu soğuk algınlığı ile hastalanması ve yaklaşık dört ay sonra tekrar yakalanması olasıdır. Çünkü koronavirüs antikorları çok uzun süre dayanmaz. Ayrıca, bir koronavirüs için antikorlar diğer koronavirüslere karşı yararsız olabilir.

Belirtiler:

Soğuk veya grip benzeri semptomlar genellikle koronavirüs enfeksiyonundan iki ila dört gün sonra ortaya çıkar ve tipik olarak hafiftir.

Belirtiler şunları içerir :

Bilinen etkili bir Tedavi yoktur: Neler yapabilirsiniz.

Türleri :
Farklı insan koronavirüs tipleri, neden oldukları hastalığın şiddetine ve ne kadar uzağa yayılabildiklerine göre değişir. Şu anda insanları enfekte edebilen tanınmış altı tip koronavirüs vardır.

Ortak tipler şunları içerir:

Bir insan koronavirüsünün bir kişiden diğerine nasıl yayıldığı konusunda çok fazla araştırma yoktur. Bununla birlikte, virüslerin solunum sisteminden salgılanan sıvı kullanılarak bulaştığına inanılmaktadır.

Coronavirüsler aşağıdaki şekillerde yayılabilir:

Koronavirüsün mutasyon yeteneklerinin onu bu kadar bulaşıcı yapan şey olduğu söylenir . Bulaşmayı önlemek için, belirtiler yaşarken evde kaldığınızdan ve dinlendiğinizden emin olun ve diğer insanlarla yakın temastan kaçının. Öksürme veya hapşırma sırasında ağzın ve burnun bir doku veya mendil ile kapatılması da bir koronavirüsün yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir. Evde hijyeni sağladığınızdan emin olun.

Exit mobile version