Mısır’ın 3 bin yıllık “Kayıp Altın Kenti” bulundu

3 bin yıllık Kayıp Altın Kent

Tarihi kaynaklarda sözü edilen 3 bin yıllık bir Eski Mısır kenti, Luxor yakınlarındaki çölde keşfedildi. Bilim insanlarına göre bu, Tutankamon’un mezar odasının bulunmasından bu yana ülkenin en önemli arkeolojik keşfi.

Mısırlı arkeologlar, ülke tarihinin en büyük antik kentinin keÅŸfedildiÄŸini duyurdu. Dünyaca ünlü Mısırolog Dr. Zahi Havas, “Kayıp Altın Kent” olarak adlandırdığı ÅŸehrin tarihinin yaklaşık 3 bin sene öncesine, Firavun III. Amenhotep dönemine dayandığını bildirdi. Amerika BirleÅŸik Devletleri’ndeki (ABD) Johns Hopkins Ãœniversitesinden Eski Mısır Sanatı Uzmanı ve Arkeolog Prof. Betsy Morrell Bryan da, söz konusu olayın, Firavun Tutankamon’a ait mezar odasının 1922’de bulunmasından bu yana, Mısır tarihinin en ön önemli arkeolojik keÅŸfi olduÄŸunu dile getirdi.

Zahi Havas, bugüne dek “Çok sayıda yabancı ekibin bu ÅŸehri aradığını ama baÅŸarılı olamadığını” dile getirdi. Geçen yıl eylül ayında, ülkenin güneyindeki Luxor kenti yakınlarında çölde kazı çalışmalarına baÅŸlayan bilim insanları, o günlerde kentin ilk yapılarını ortaya çıkarmaya baÅŸlamıştı. Yapıların büyük oranda iyi durumda olduÄŸu ve kerpiç duvarları ayakta, günlük eÅŸyalarla dolu odaları tamamen korunmuÅŸ olan çok sayıda bina bulunduÄŸunu belirten arkeologlar, ÅŸu ana dek yönetim bölgesi ve konutların olduÄŸu pek çok mahallenin gün ışığına çıkarıldığını dile getirdi.

Prof Bryan’a göre keÅŸfedilen kent, “Ä°mparatorluÄŸun en zengin döneminde eski Mısırlıların nasıl bir hayat sürdüklerine dair çok nadir bulunabilen bilgiler sunacak”. Bilim insanlarına göre kent, Amenhotep’in halefleri Firavun Tutankamon ve Firavun Ay dönemlerinde de ayakta olan çok önemli bir ÅŸehirdi.

Yaklaşık 35 yıl tahtta kalan ve M.Ö. 1354 yılında ölen III. Amenhotep döneminde Mısır Ä°mparatorluÄŸu’nun sınırları kuzeyde, Fırat nehrinin bugün Irak ve Suriye topraklarında kalan bölümünden güneyde Sudan’a kadar uzanıyordu.