Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

Psikoloji alanında okunması gereken kitap tavsiyeleri

Psikoloji kitapları

Psikoloji kitapları

Psikoloji kitapları sadece profesyoneller için değildir artık, büyük araştırma rehberleri haline gelmiştir. Yazarlar, insan davranışlarını ve kendilerinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak isteyen herkes için bunları yazar.

BİR PSİKİYATRİSTİN GİZLİ DEFTERİ-Dr Garry Small

Dr. Garry Small tarafından yazılan bu kitap, Small’un 30 senelik mesleki hayatında karşılaştığı ilginç vakalardan oluşmaktadır. Hikayelerin gerçek olması sizi kitabın daha da içine çekiyor, bir sonraki vakada neler var diye okumaktan kendinizi alamıyorsunuz. Gerçekliğin güzel yanı da bu bizce. Kitapta toplamda 15 vaka bulunmakta ve çoğu da gerçekten eğlenceli, bunun yanında travmatik konular da var tabii. Okurken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız ayrıca bölümle ilgisi olanlar için ilginç bilgiler sağlayacaktır mutlaka.

PSİKANALİZ ÜZERİNE – Sigmund Freud

Sigmund Freud, psikolojinin babası, herkesi bir noktada mutlaka etkileyen kuramcı. Yine alanın içindeyseniz rahatlıkla okuyabileceğiniz bir kitap çünkü temel kavramları bilmek gerekiyor. Fakat alacağınız yayınevine de mutlaka dikkat etmelisiniz çünkü ağır bir dili olduğu için alan dışı biri tam anlamıyla vermek istenen mesajı karşıya doğru yansıtamıyor maalesef. Freud burada bilinçaltının psikodinamik yapısını inceliyor ve bizlere aktarıyor. Psikanaliz konusunda temel bilgiler vermesi sebebiyle altın anahtar denebilir. Okurken mutlaka notlar alınız, Freud’un kaleminden kuramını okumak inanılmaz bir keyif.

İÇİMDEKİ PSİKOPAT – James Fallon

Suçluların beyin haritalarıyla ilgilenen nörolog James Fallon, psikopatlığın tercih mi yoksa doğuştan mı olduğunu incelemek için ailesinin de beyin haritasına bakar ve buradaki verilerde bir beyin haritası suçlularınkiyle eşleşmektedir. Sonrasında bu haritanın kendisinin olduğunu fark eder ve bunun üzerine hareketlerine anlamlar yüklemeye başlar. Kendi karanlık tarafına çıktığı yolculuğa bizi de ortak eder. Otobiyografi örneğidir ve yine gerçeklik bizi burada da içine çeker, okurken sıkılmayacağınız güzel bir kitap.

AŞKIN CELLADI VE DİĞER PSİKOTERAPİ ÖYKÜLERİ – Irvin D. Yalom

Aşkın Celladı ve Diğer Psikoterapi ÖyküleriIrvin D. Yalom‘un 1989 yılında yayınlanan kitabıdır. Kitap, ünlü psikoterapistin hastalarıyla olan görüşmeleri içerisinden derlediği, yalnızlık, ölüm korkusu, yaşama amacını yitirme gibi farklı konularda10 farklı psikoterapi öyküsü içermektedir.Kitaba adını veren bu öykü, 70 yaşında aşk acısı çekmekte olan Thelma’nın hikâyesini anlatmaktadır.

PAVLOVDAN GÜNÜMÜZE DENEYLERLE PSİKOLOJİ – Adam Hartdavis

İnsan düşünce ve davranışlarına dair kavrayışımızı büyük oranda deneysel psikolojiye borçluyuz. Pavlov’dan Günümüze Deneylerle Psikoloji, bu kavrayışı şekillendiren 50 çarpıcı psikoloji deneyini eğlenceli ve öğretici bir dille anlatıyor. Darwin’in solucanlarından Pavlov’un köpeğine, Milgram’ın itaat üzerine çalışmalarından Zimbardo’nun Stanford’daki meşhur hapishane deneyine uzanan sarsıcı bir yolculuğa çıkarıyor bizi. Her bir deneyin bağlamının, sürecinin, sonuçlarının ve çıkarımlarının özenle aktarıldığı bu kitabı okuduktan sonra dünyayı farklı bir gözle görecek, psikolojiyi günlük yaşamınızın bir parçası haline getireceksiniz.

HIZLI VE YAVAŞ DÜŞÜNMEK – Daniel Kahneman

Daniel Kahneman, bu kitapta çıkardığı iş ile Nobel ödülünü kazandı. 2002’de Ekonomik Bilimler alanındaki Nobel Anma Ödülünü alan ilk psikolog oldu. En etkili modern yazarlardan biri olarak kabul edilmektedir.

Kahneman’ın “Thinking, Fast and Slow” adlı kitabı kararlar almak için kullandığımız rasyonel model, özellikle de ekonomik kararlar için öncü bir metindir. Basit bir dil ve birçok örnek kullanarak, yazar, psikoloji yoluyla ekonomi, politika ve tıp alanlarına nasıl damgasını vuracağını biliyordu.
Büyük bir uluslararası başarı haline gelen bu kitapta, beynin kararlarını nasıl aldığı konusunda devrimci bir bakış açısı bulabilirsiniz. Biri sezgisel ve duygusal, diğeri daha yavaş, daha mantıklı ve daha rasyonel olmak üzere iki çelişkili düşünce modeli sunar

Peynirimi Kim Kaptı? – Spencer Johnson

Spencer Johnson’ın bu kitabı bize değerli bir ders verir: her şey değişir ve bir zamanlar doğru olduğunu düşündüğümüz ve taşlaşan şeyler, modası geçmiş bir hale ve kullanılmaz hale gelebilir.

Bu kitapta, metaforlar vasıtasıyla, elde etmek isteyebileceğiniz her şeyi (yani para, mutluluk, başarı, sevgi vb.) temsil etmek için peynir kullanarak ve gerçek dünya durumlarını (yani engellilik, olumsuzluk, bilinmeyen ve tehlikeli yerler vb.) temsil etmek için bir labirent kullanarak bir hikaye anlatır.

Exit mobile version