Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

SpaceX Falcon roketini kasıtlı olarak patlattı

19 Ocak’ta SpaceX, NASA astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonuna taşımak için kullanılmak üzere geliştirilen Falcon roketlerinden birini fırlatmadan kısa bir süre sonra “test amacıyla” kasıtlı olarak patlattı. NASA’nın ticari mürettebat programından sorumlu Kathy Leuders, kasten başarısız bir fırlatmanın, roketin acil durum iptal sisteminin doğru çalıştığından emin olmak için yapıldığını, bu açıdan bakıldığında farklı ve çok önemli bir görev gerçekleştirdiklerini söyledi.

NASA tarafından yapılan açıklamada ise uçuş iptal testinin, astronotları taşıyacak olan Crew Dragon uzay aracının, mürettebatı güvende tutacak “kaçış yeteneklerini” test etmek için tasarlanmış olduğu belirtildi. Test sonrasında Crew Dragon uzay aracı, Atlantik Okyanusuna düştü. Fırlatma, NASA’nın ticari mürettebat programı dahilinde, Boeing ile birlikte planlanan, fakat planlandığı gibi gitmeyen farklı bir fırlatmadan yaklaşık bir ay sonra gerçekleştirildi.

Test sırasında Crew Dragon uzay aracının, Falcon 9 roketinden fırlatma sırasında güvenli bir şekilde ayrılabildiği görüldü. Ayrılmanın ardından Falcon roketi, uçuşuna devam ederek planlanmış rotasına -uzay istasyonuna- doğru yöneldi ve bir süres sonra havada patladı. Testin başarılı kabul edilmesi durumunda, astronotlar NASA’nın uzay mekiği programını 2011 yılında iptal etmesinden sonra ilk defa Amerikan toprağından kalkış yapabilecekler.

SpaceX CEO’su Elon Musk, fırlatmadan bir hafta önce “Astronotların uçuşundan önceki kritik test için 18 Ocak tarihi onaylandı” anlamında bir tweet göndermişti. Musk daha önceki bir Twitter gönderisinde de 2020 yılında Dragon ile mürettebat göndermeyi umduğunu belirtmişti. Crew Dragon ile uçacak ilk mürettebatın NASA astronotları Bob Behnken ve Doug Hurley olması planlanıyor.

Exit mobile version