Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

Stephen Hawking’in Bilime Büyük Katkıları

Stephen Hawking’in günümüz bilimine pek çok katkıda bulunan büyük bir bilim adamıydı. Bilimi seviyoruz değil mi? Ne yazık ki, dünya yakın zamanda Einstein’dan bu yana en büyük bilim adamlarından birini kaybetti. Stephen Hawking’den bahsediyorum.
Stephen Hawking’in yaşamı boyunca bilime yaptığı en büyük katkılarından bazılarına göz atalım.

Büyük Patlama Teorisi

Büyük Patlama Teorisi


Evrenin kozmik bir patlamadan nasıl doğduğuna ve birkaç milisaniyede katlanarak bugünkü boyutuna kadar genişlediğine dair teori. Hawking ve Hertog, yerel evrenimizin büyük bir enflasyon patlaması ile ortaya çıktığı tahmin ediyor. Başka bir deyişle büyük fizikçilerin fikrine göre, patlamadan sonra kısa süre içerisinde evren üstel oranda genişlemişti. Bununla birlikte, genişlemenin hala devam ettiği bölgelerin olduğuna inanılmaktadır.

Yerçekimi Tekillikleri

Yerçekimi Tekillikleri


Stephen Hawking’in Yerçekimi tekillikleri, hepimizin bildiği gibi, yerçekiminin sonsuzluğa yaklaştığı kara deliklerin çekirdeğidir ve evrenin ve zamanın sona ermesi. Sonuç olarak, fizik yasaları bu tekillikler için geçerli değildir. Ya da belki fizikçilerin inanmanızı istediği şey budur! Hawking Fikrini Penrose ile beraber geliştirdi. 1970 yılında ikisi birlikte, genel izafiyet teorisinin evrenin bir tekillik olarak başladığına işaret ettiğini anlatan bir makale yayımladı

Hawking Radyasyonu (ışıması)

Hawking Radyasyonu (ışıması)


Stephen Hawking’in çalışmalarından biriside karadelikler radyasyonu, kuantum etkileri nedeniyle karadelikler tarafından salınan bir radyasyon türüdür. Bu radyasyon kara delik kütlesini ve enerjisini azaltır, yani kara delik diğer yıldızları emerek veya sağlıksız bir yaşam tarzına sahip olarak kütle kazanmazsa, sonunda buharlaşacaktır. Hawking’ e göre

Eğer kara delik tarafından negatif enerji taşıyan parçacık emilirse kara deliğin toplam enerjisi azalır, böylece kütlesi de azalır. Diğer parçacık ise pozitif enerjiyi götürür.

Bunun sonucu olarak kara delik enerji yayarak gittikçe küçülür, buna Hawking ışınımı ya da radyasyonu denir. Diğer bir deyişle Hawking kendini haksız çıkardı: Kara delikler de aslında küçülebilir. Bu kara deliğin yavaş yavaş buharlaşacağı anlamına gelir, demek ki sonunda o kadar da kara değil.

Alien Life


Hawking, evrende yalnız olmadığımıza inanan bir bilim adamıydı ve aslında yalnız olmamız ona göre neredeyse imkansızdı. Teorileri “Dünya benzeri gezegenleri bulmamız gerekiyor” un ötesine genişledi ve hatta su bazlı olmayan yaşam formları için diğer bilim adamlarına ilham kaynağı oldu. 

Hartle-Hawking State


Büyük Patlama gerçekleşmeden evrenin içinde bulunduğu durum buydu . Kısacası: hiçbir şey yoktu. Kelimenin tam anlamıyla hiçlik. Zamanın big bang ile oluşmuştur. Big bang öncesinde (bir planck zamanı geçmeden ve zaman kavramı anlam kazanmadan önce) evren bir tekillik durumundaydı. Yani uzay zaman dokusu genel görelilik ile açıklanamıyorken, zaman olmadığı için bir başlangıçtan da söz edilemiyordu. (bir şeyin başlaması için zaman kavramının ve bir sınırın olması için de uzay kavramının olması gerekiyor haliyle) Hartle-Hawking Devleti Bu nedenle big bang öncesi evren’in bir başlangıcı ve belirli sınırları olmadığına işaret eden öneridir.

Kara Deliklerin Yasaları

Kara Deliklerin Yasaları

Hawking’in yukarıdaki kara delikler üzerindeki çalışmalarını biraz gördük, ama çok daha fazlasını yaptı. Çalışmalarının ve araştırmalarının çoğu kara delikler, solucan delikleri ve alan hakkında garip olan her şeyle ilgiliydi. Dört kara delik kanunu var ve kara deliklerin varlığına yer açmak için termodinamik yasalarına oldukça fazla ekleniyorlar. Termodinamiğin yasaları sadece üç yönlü olduğundan, karadeliklerin yasaları sıfırıncı yasa ile başlar. Çünkü bilim!

Exit mobile version