Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

Sürü bağışıklığı nedir?

sürü bağışıklığının bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemede nasıl çalıştığı

sürü bağışıklığının bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemede nasıl çalıştığı

Sürü bağışıklığı terimi, bir manda sürüsünün nasıl bir daire oluşturduğunun, dışta güçlü olanın zayıf ve içeride daha savunmasız kaldığı gözleminden gelir.

Bu, sürü bağışıklığının bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemede nasıl çalıştığına benzer. Aşılanacak kadar güçlü olanlar kendilerini doğrudan enfeksiyondan korurlar. Ayrıca, aşılanamayan savunmasız insanları da dolaylı olarak korurlar.

Bir kişinin başarılı bir şekilde aşılanamamasının çeşitli nedenleri vardır. Kanser tedavisi gören ve bağışıklık sistemlerinden ödün verilmiş olan insanlar, örneğin, tüm aşılardan koruyucu bağışıklık geliştirme yeteneklerinde bozulmaktadır. Genellikle, aşılanamayan insanlar enfekte olmanın en ciddi sonuçlarına karşı hassastır.

Korunmasız başka bir grup da bebeklerdir. Altı aylıktan küçük bebekler influenzadan kaynaklanan ciddi komplikasyonlara karşı hassastır. Bununla birlikte, bağışıklık sistemleri yeterince güçlü olmadığından grip aşısı yapılamazlar.

Sürü bağışıklığı nasıl çalışır?

Bulaşıcı bir hastalığın yayılması için, bulaşıcı bir ajanın enfekte edilebilecek duyarlı (bağışık olmayan) insanlar bulması gerekir. Eğer yapamazsa, enfeksiyon zinciri kesilir ve popülasyondaki hastalık miktarı azalır.

Bunu düşünmenin bir başka yolu, hastalığın popülasyonda hayatta kalmak için hassas kurbanlara ihtiyaç duymasıdır. Bunlar olmadan, etkili bir şekilde açlıktan ölür ve ölür.

Nüfusun çoğu aşılanırsa, hastalık ölür. NIAID , CC BY

Sürü bağışıklığı hangi düzeyde kapsama sağlar?

Sürü bağışıklığına ulaşmak için kaç kişinin aşılanması gerektiği hastalıktan hastalığa değişir.

Kızamık öksürme ve hapşırma yoluyla bulaşabilir ve kızamığa neden olan virüs vücut dışında iki saate kadar hayatta kalabilir . Böylece kızamık, sadece öksürdükleri veya hapşırdıkları bir yüzeye dokunursanız hasta olan biriyle aynı odada bulunarak mümkündür.

Buna karşılık, Ebola sadece enfekte olmuş sekresyonlarla (kan, dışkı veya kusma) doğrudan temas yoluyla yayılabilir ve bu nedenle hasta bir kişiyle yakın temas gerektirir. Bu onu daha az sürülebilir hale getirir.

Bir popülasyonun yayılımını izleyerek bir hastalığın ne kadar bulaşıcı olduğunu belirleyebiliriz. Bunu yaparken, her hastalığa Ro sembolü ile gösterilen bir üreme sayısı atayabiliriz. Ro büyüdükçe, hastalık popülasyona daha kolay yayılır.

Ortalama olarak bir hastalığı olan herkes iki kişiyi enfekte ederse, bu hastalık için Ro 2’dir. Bu, nispeten konuşan hastalıkların özellikle bulaşıcı olmadığı anlamına gelir. Bununla birlikte, hastalığı olan herkes ortalama on kişiye bulaşırsa, 10’lu bir Ro’ya sahip olur, bu da çok daha bulaşıcı bir hastalıktır.

Ro’yu bir hastalık için sürü bağışıklığı eşiğini hesaplamak için kullanabiliriz; bu, popülasyonda bir hastalığın popülasyonda kalmamasını sağlamak için aşılanması gereken insanların minimum yüzdesi. Bir hastalık ne kadar bulaşıcı olursa, eşik o kadar yüksek olur.

Kızamık, 12-18 Ro’lu insanları etkileyen en bulaşıcı hastalıklardan biridir . Bir popülasyonda kızamığa sürü bağışıklığı sağlamak için aşılanacak popülasyonun % 92-95’ine ihtiyacımız var .

Mevcut veriler, Avustralya’daki beş yaşındaki çocuklar için tam aşı kapsamının % 95 civarında olduğunu göstermektedir . Bununla birlikte, bazı topluluklarda aşılama oranları ideal seviyelerin altına düşerek kızamık salgınlarına karşı hassastır.

Kızamık aşılarının ezici başarısı, birçok insanın bu hastalığın neye benzediğini hatırlamaması anlamına gelir ve bu da etkilerinin hafife alınmasına neden olmuştur. Kızamık, kalıcı beyin hasarına neden olabilecek körlüğe ve akut ensefalite (beynin iltihabı) neden olabilir.

Sürü bağışıklığı veya topluluk bağışıklığı, bazen de adlandırıldığı gibi, güçlü bir halk sağlığı aracıdır. Aşılanabilir olanlar sağlayarak do biz toplumsal bağışıklığın elde etmek ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasının gelen hastalığa ve ızdıraba önleyebilir aşı olun.

Bu makale,  Konuşma’dan  yayınlanmıştır . Orijinal makaleyi okuyun .

Exit mobile version