Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

Tarihin sıfır noktası, Göbeklitepe

İnsanlık tarihi hakkında bildiklerimizi yeniden düşünmemizi sağlayacak, yerleşik tarih anlayışını ve bilgilerini değiştirip, dinler tarihini sorgulatacak, bir kısmımızın varlığından haberi dahi olmadığı bir arkeolojik çalışma 1995 yılından beri Urfa Göbeklitepe’de devam ediyor.

İnşası Milattan önce 10000 yılına uzanan Göbeklitepe tarihteki en eski ve en büyük ibadet merkezi olarak biliniyor. Göbeklitepe İngiltere’de bulunan Stonehenge’den 7000, Mısır piramitlerinden ise 7500 yıl daha eski. Ayrıca yerleşik hayata geçişi temsil eden kültür bitkisi buğdayın atasına da Göbeklitepe eteklerinde rastlanmıştır. İnşa edildikten 1000 yıl sonra üstleri insanlar tarafından kapatılarak gömülen bu tapınaklar yeniden gün ışığına çıkıyor.

1995 yılında Alman arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt tarafından başlatılan Göbeklitepe kazıları sayesinde sadece Türkiye’nin değil, Dünya’nın da tarihi geçmişini değiştiren pek çok bilgiye ulaşıldı. Göbeklitepe kazılarında avcı-toplayıcı yaşama, tarım ve hayvancılığa geçiş sürecine, tapınak mimarisi ve sanatın ilk izlerine dair birçok veri bulundu. Hatta, Neolitik Çağ’la ilgili bilinen pek çok doğrunun aslında farklı olduğunu kanıtladı.

Exit mobile version