Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

Televizyon sesi olmadan uyuyamayanların arttığı bir dönemdeyiz

Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi’nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Funda Güdücü Sağır’ın verdiği bilgilere göre: “Televizyon sesi olmadan uyuyamayanların arttığı bir dönemdeyiz. Hayatımızın parçası haline gelen televizyon izleme neredeyse uykuda da devam ediyor. Televizyondaki seslerle rüyalarını karıştıranları duyarız.

Sürekli uyaran alan beynin dinlenmesi oldukça güçtür. Kaliteli, sağlıklı bir uyku için sessiz, sakin, loş ortamı sağlayamadığımızda ertesi gün yorgunluk, ağırlık hissi, sürekli uyuma isteği kaçınılmazdır. Konsantrasyon güçlüğü, dikkat dağınıklığı, sinirlilik, gerginlik belirtileri de eşlik edecektir.

Gece uykusunu alamayınca da gün içinde uyuma ya da geç uyanma şeklinde bir kısır döngü içinde yaşantı düzenlenir. Bu gerek iş hayatı gerek okul hayatını tamamen aksatır. Verimlilik kalmaz. Gece özellikle uyku saatlerinde gerilim türü filmler, uyarıcı haberler ve diğer bazı programların izlenmesi uykuya geçişi güçleştirdiği gibi yatağa gitmeyi de geciktirir. Hatta izlenen bazı programların çocuklar üzerinde ne kadar olumsuz etkisi olduğunu da biliriz.

Geceyarısı çığlık çığlığa uyanır, korkudan uyumak istemeyebilir. Televizyonda çok geç saatlerde olmamak koşuluyla programlarda seçici davranarak izlemek yaşam kalitesinin korunmasına yardımcı olacaktır. Kitle iletişim aracını tamamen hayatımızdan çıkaramayacağımıza göre gerekli düzenlemelerle televizyondan faydalanabiliriz.”

Exit mobile version