Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

Uzaydan gelen göktaşında protein izleri

göktaşı içinde hemolitin adlı bir protein

göktaşı içinde hemolitin adlı bir protein

1990 YILINDA CEZAYIR’DE BULUNMUŞ OLAN BIR GÖKTAŞI, BILIM INSANLARININ YAŞAMIN KAYNAĞINA DAIR YENI BULGULARA ULAŞMASINI SAĞLADI.

Harvard Üniversitesi ve iki özel şirket tarafından ortak gerçekleştirilen çalışmaya göre Acfer 086 olarak adlandırılmış olan 170 gram ağırlığındaki göktaşı içinde hemolitin adlı bir proteinin varlığına dair kanıtlar mevcut.

Daha önceki çalışmalarda hem göktaşları, hem de kuyruklu yıldızlarda amino asitlerin varlığını işaret eden organik maddeler, şekerler ve diğer moleküllere rastlanmıştı. Ancak bugüne kadar Dünya dışı bir cisim içinde bir protein ile hiç karşılaşılmadı.

Yeni araştırmada bulunan madde, çoğunlukla glisin ve amino asitlerden oluşmuş ufak bir protein. Ayrıca bileşiminde oksijen, lityum ve demir atomları da mevcut. Bu türde bir bağ ile ilk defa karşılaşılıyor. Çalışma henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş olmasına rağmen, bulgular doğrulandığında Dünya’da yaşamın başlangıcına dair yeni kanıtlar elde edilebilecek.

Kimyacılar, bir proteinin oluşması için birçok olayın şans eseri gerçekleşmesi gerektiğini düşündükleri için onları “tahmin edilemez yapılar” olarak görüyorlar. Hemolitin proteininin bu formda ortaya çıkması için öngörülen senaryoya göre; öncelikle muhtemelen uzaydaki toz zerrecikleri etrafında glisin amino asidinin oluşması, ardından moleküler bulutlar yardımıyla ortaya çıkan ısı yardımıyla glisin parçalarının polimer zincirlere bağlanması ve bir noktada tam oluşmuş proteinlere dönüşmesi gerekiyor.

Araştırmacılar, daha önceki çalışmalarda bu proteinin uçlarındakine benzer “atom gruplaşmasının” fotonları içine çeken bir demir oksit meydana getirdiğini, bu yöntemle suyu oksijen ve hidrojen olarak ayrıştırdığını ve böylece yaşamın gelişimini sağlayabilecek bir enerji kaynağı ortaya çıkabileceğini gözlemlemişlerdi. Protein, canlı gelişimi için en önemli yapı taşlarından biri. Göktaşı içinde keşfedilen protein ise yaşamın Dünya’ya uzaydan gelmiş olduğuna dair teorileri besliyor

Exit mobile version