Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

WARP Teknolojisi ile Işıktan 10 Kat Hızlı Yolculuk Mümkün mü?

Warp Motorlarının çalışma prensibi

NASA nın son yıllardaki yürüttüğü projelere göre warp teknolojisi ile sadece 500 kg egzotik madde yakıtıyla yakın yıldızlara 6 ayda gitmek kağıt üstünde mümkün. Güneş Sistemi’nin dışına çıkan Voyager 1’in (doğru yönde gitseydi) bize en yakın yıldız sistemine 77 bin yılda ulaşacağını düşünürsek bu olağanüstü bir gelişme.

Işıktan hızlı gitmek yerine geminin önündeki uzayı katlayan ve arkasındaki uzay boşluğunu yufka gibi açan warp motorları ışıktan 10 kat hızlı yolculuğa izin veriyor.

Peki Warp hızı nedir? Bilim kurgu filmlerinde uzay gemilerinin, ışık hızından daha hızlı hareket ederek uzayda dolaşmasını sağlayan bir tür teknolojidir. Işık hızı nihai kozmik hız sınırı olduğundan, bu önemli bir husustur. Bilim kurgu filmlerinde var olan bu teknoloji gerçek dünyada olmasa da teoride var olabilir.

Warp MotoruWarp drive)

Bu motor ile donatılmış uzay gemisinin yıldızlar arası mesafelere ışık hızını pozitif katlarında(2c,3c…) seyahat etmesine izin veren varsayımsal teknoloji.Bilim-kurguda ağırlıklı olarak işlenmektedir.Bazı fizikçiler bu durumun “Genel Görecelik Etkileri” sayesinde mümkün olabileceğini düşünüyor

  İşin temelinde,uzay gemisi ışık hızına yakın hızlarda bile bölgesel olarak hızlanmaz,ama yine de boşluktaki Düzlemsel Elektromanyetik Dalgalardan daha hızlı hareket eder.Örneğin,Uzay Yolu serisindeki hayali Warp Motoru gibi.

Çünkü bildiğimiz kadarıyla hiçbir şey ışıktan daha hızlı hareket edemez. Einstein’ın görelilik teorilerine göre, kütlesi olan cisimleri ile ışık hızına ulaştırmak için sonsuz miktarda enerji gerekir. Bu nedenle, ışık hızıyla seyahat eden (veya bunu aşan) bir uzay aracına sahip olmak imkansızdır. Fakat, ışık hızına mümkün olduğu kadar yakın seyahat etmek mümkün olabilir.

Bununla birlikte, fizikte ışığın nasıl hareket ettiğine dair şu anki anlayışımız, uzayın ışık hızında veya ötesinde seyahat etme olasılığını engellemez. Bazı bilim adamları, evrenin oluşumunun erken safalarında uzay zamanının sadece kısa bir süre için bile olsa ışık hızından daha hızlı olduğunu iddia eder. Eğer bu doğruysa Warp hızı evrenin kanunlarındaki bu açıktan faydalanabilir. Uzay gemisini etrafında uzayı “büken” bir balonun içine almak için geminin “warp çekirdeğindeki madde anti-maddenin birleşmesiyle birbirlerini yok etmelerinden açığa çıkan çok büyük miktarda enerji kullanır. Uzay-zaman sürekliliği ön tarafta sıkıştırılırken, geminin arkasındaki uzay-zaman genişler. Sonuç olarak, uzay gemisi uzay zaman çevresinde genişleyip daralırken ilerler.

     Uzay gemisinin içinde bulunduğu balondaki uzay zaman sabit. Yani aslında geminin kendisi hareket etmiyor, ama geminin çevresindeki evrenin dokusu hareket ediyor ve yıldız gemisi onunla birlikte taşınmış oluyor. Bu teknolojinin çok yararlı olabilecek yanlarından biri ise ivmenin insan üzerindeki etkilerini ortadan kaldırmasıdır. Warp hızının kullanılması, solucan deliklerini kullanarak evrende seyahat etmekten çok daha farklı. Solucan delikleri ile seyahat uzay gemilerinin hiper uzayda tünel açarak bir noktadan diğerine hareket etmelerini sağlayan teorik yapılardır.

     Şu anki teorik fizik anlayışımıza göre, warp tipi bir teknoloji geliştirilmesini olanaksız kılan hiçbir engel yoktur. Ancak, bu fikir hala bir çok spekülasyonlara sebep oluyor. Ve mevcut teknolojiyle mümkün değil. İnsanlar böyle bir gelişmeyi başarmanın yolları üzerinde çalışıyorlar, ama bunun gerçekleşmesi için bir sürü sorunu çözmek gerek.

     Bir warp bubble (uzay zaman balonu) oluşturmak ve sürdürmek için, negatif kütle ile birlikte teorik bir maddenin var olması gerekecektir. Bir warp balonu oluşturmak ve korumak için, negatif bir kütleyle teorik bir tür maddenin bulunması gerekecektir. Hiç kimse, evrenin herhangi bir yerinde negatif kütlenin (veya negatif enerjinin) var olup olmadığını bile bilmiyor. Yani, bu oldukça önemli bir engel.

     Ancak, sadece warp sistemi teorik olarak mümkün olması, bunun gerçekten var olabileceği anlamına gelmez. Uzay-zamanın gerekli genişlemesini ve daralmasını yaratmak için gereken çok miktarda enerji Güneş’in sahip olduğu enerjiyi bile aşacaktır.

Warp Nasıl Bir Teknoloji

Warp Motorlarının çalışma prensibi büyük ölçüde,uzay gemisinin ışık hızından çok daha yüksek hızlarda seyahat etmesine izin verecek;uzayın ön ve arkaya doğru gerilmesi prensibine dayanır.Uzay,geminin ön kısmında daralır ve arkasına doğru genişler.Bu durumda gemi kendisini deformeden koruyan,kendine özgü bir tabakayla çevrilir.Bu tabaka içerisinde kalan gemi aslında sabit kalır-kendisinin bulunduğu bozulan uzay içerisinde hareket eder)-(Bu fikir gerçekteki Warp Motoru fikriyle büyük ölçüde çakışmaktadır)

“Efsane” Atılgan gemisinin maksimum hızı 9.8 Warp’tır.Bu hız 9000 ışık hızına eşittir.).Bu hızdaki bir uzay gemisi bir gün içerisinde 24 ışık yılı mesafeyi katedebilir.

Uzay Yolu dizilerindeki efsaneye göre,Warp Motorlarını kullanmak için yüksek miktarda enerji gerekiyor,bu yüzden Birleşik Gezegen Federasyonu’nun Warp Sistemleri gerekli olan enerjiyi antimadde ve maddelerin imhasından elde etmektedir.Reaksiyon sonucunda “Elektro-Plazma” adı verilen yüksek enerjili bir plazma meydana gelmektedir.Elektro-Plazma;sırasıyla,düzgün bir şekilde Warp alanı oluşturan plazma enjektörlerinde elektro-plazmasal sistemin özel elektromanyetik boru hatlarıyla yönlendirilmektedir.  Uzay yolundaki farklı medeniyetler farklı enerji kaynakları kullanmaktadır.(Örneğin Romulanlar,uzay gemilerinin Warp motorunu tekil-kuantum enerji blokları ile;Cardasyanlılar soğuk nükleer sentez reaktörlerinden veya yapay proton parçalanmalarından şarj etmektedir),ama süreç genellikle benzer şekildedir.

İntrepid uzay gemisi sınıfında,geminin bulunduğu uzaya ve o uzaydaki nesnelere zarar vermeden daha da yüksek hızlarda seyahat etmesine olanak veren değiştirilebilir konfigürasyonlu özel bir sistem kullanılmıştır.

Uzay gemilerinin daha da yükseltilen “Sovereign” ve “Prometheus” versiyonlarında geminin çok yüksek hızlarda konfigürasyon değişimi olmadan seyahat etmesine izin veren kavisli bir sistem kullanılmıştır.

Exit mobile version