Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

Yapay Zeka Robotlar (AI) Dini Yayılıyor

robotik rahip sadece Kalp Sutrası hakkındaki önceden programlanmış vaazı okuyor

İnsan hayatının her alanını ele geçiren yapay zeka robotlar bir bilim kurgu filmi yada çok uzak bir rüya olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Yapay zeka (AI) zaten burada hayatımızda. Yapay zeka robotlar artık insanların dinine de el attı. Evet, doğru okudunuz! Robotik bir rahip bir din görevlisinin görevlerini yerine getiriyor ve kaynaklara göre oldukça iyi bir iş çıkarıyor ve şimdiye kadar kimse şikayet etmemiş. Tahmin edebileceğiniz gibi bu robot, yeni teknolojik gelişmelere açık olan ülke Japonya’ da. İşte yeni yapay zeka dini (AI dini) ve nasıl ortaya çıktığı hakkında birkaç ayrıntı.

Mindar, Japonya’nın Kyoto şehrindeki en eski Budist tapınaklarından biri olan Kodaiji’de yeni bir rahip. Diğer rahiplerin yaptığı her şeyi yapıyor, ibadet edenlerle etkileşime giriyor, vaazlar veriyor ve mantraları okuyor. Sadece bir farkı var. Metal, silikondan yapılmış ve atan bir insan kalbi taşımıyor.

Bu 1 milyon dolarlık makine, Budist tanrısı Kannon’a benziyor. Şimdilik robotik rahip sadece Kalp Sutrası hakkındaki önceden programlanmış vaazı okuyor ve ibadetçileri daha fazla dini konularda etkileyemiyor. Her ne kadar robotun yaratıcıları, yakında papazların gerekli öğrenme yeteneklerini kazanacaklarını ve sonunda, ibadet edenlerle daha derin bir düzeyde etkileşime girebileceklerini garanti ediyorlar.

Tapınağın baş sorumlusu Tensho Goto, robotik rahibin Budizm’de devrim yapıp yeni bir başlangıç ​​yapacağından emin. Robot, rahiplerin bitmeyen yapay zeka(AI) bilgeliğini insanlarla paylaşarak sorunlarının üstesinden gelmelerine yardımcı olacağını söylüyor. Din duygusu azalırken, böyle bir robotun insanları etkilemesine ve maneviyata olan ilgilerinin artırılacağına inanıyor.

Diğer Ülkelerde Robot Rahipler

Mindar, din görevlerini yerine getiren tek robot rahip değil. Alman Protestan Kilisesi, programlanmış bir vaaz kullanarak 10.000’den fazla insana hizmet veren bir BlessU-2 robotu sundu. Hindistan da bu konularda çok geride değil. 2017 yılında Patil Automation, Hindu Aarti törenini gerçekleştirebilen bir robotu tanıttı. Bu robot insanlarla etkileşime girmedi, ancak diğer dini süreçlerde yer alabildi.

Exit mobile version