Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

Yeni Coronavirüsün Yayılımını Bilgisayar Modelleri Nasıl Simüle Ediyor

Yeni Coronavirüsün Yayılımını Bilgisayar Modelleri Nasıl Simüle Ediyor

Yeni Coronavirüsün Yayılımını araştırmacılar bilgisayar modelleri simüle etmeye çalışıyorlar. Bu çalışmalar, şu anda Dünya Sağlık Örgütü tarafından COVID-19 olarak adlandırılan 2019 yeni koronavirüsünün neden olduğu gibi hastalıkların dünyaya nasıl yayıldığını tahmin etmeye dayanıyor .  Yeni bir salgının ilk günlerinde, güvenilir veriler hala az olduğunda, araştırmacılar enfekte olabilecek insanların nereye gittiğini ve hastalığı onlarla birlikte getirme olasılığını tahmin edebilecek matematiksel modellere döküyorlar. 

Modern hesaplama gücü, bu modellerin, belirli bir hastalığın kişiden kişiye geçiş yeteneği ve hava ve kara yoluyla seyahat eden potansiyel olarak enfekte olmuş kişilerin hareket modelleri gibi birden çok girişi hızlı bir şekilde gösteriyor. Bu süreç bazen bireyin kesin seyahat şekli gibi bilinmeyen faktörler hakkında varsayımlar yapılmasınıda içerir. Bununla birlikte, araştırmacılar her bir girdinin farklı olası sürümlerini kullanarak yeni bilgiler geldikçe modelleri güncelleyebilir ve sonuçlarını hastalık için gözlemlenen veriler ile karşılaştırabilirler. Örneğin, araştırmacılar belirli bir havaalanının kapatılmasının bir hastalığın global yayılmasını nasıl etkileyebileceği hakkında öngörüde bulunabiliyor.

Ancak; hakkında belirsizlik – enfekte olmuş bir kişinin neden olduğu ortalama yeni vaka sayısı – bu modelin sonuçlarını bozabilir. Bilinmeyen her bir faktör bir modele daha fazla belirsizlik getirdiği için Brockmann ve diğer bazı araştırmacılar sadece bir ana faktöre dayanan daha sınırlı bir modele odaklanmayı tercih ediyorlar.

Yeni Coronavirüsün Yayılımını araştıran uzmanlar bilgisayar simülasyonlarına rağmen, çoğu pek çok noktada hemfikirler. Örneğin, 4 ile 5 Şubat arasında, teyit edilen vaka sayısı bir gün içinde 25.000’den 28.000’e yükseldi. Ancak fizikçi  Alessandro Vespignani, çeşitli modellere göre gerçek sayının çok daha yüksek olduğu konusunda emin. “Her modelleme yaklaşımının en iyi senaryoda 100.000’den fazla vakaya işaret ettiğini düşünüyorum” diyor.

Koronavirüs Son Durum

2019 yeni koronavirüsü (2019-nCoV) olarak adlandırılan virüsün şimdiye kadar yüzlerce insana bulaştığı biliniyor ve Çinli yetkililer şu anda en az 242 ölüm (12 şubat 2020).  İlk olarak geçen yılın sonlarında Wuhan’da tespit edildi. Diğer vahşi hayvan eti satan yerel bir deniz ürünleri pazarında hayvanlardan insanlara atladığına inanılıyor. Yetkililer o zamandan beri insandan insana bulaşma vakalarını doğruladılar.  Koronavirüs , sırasıyla 2003 ve 2012’de büyük salgınlara neden olan ciddi akut solunum sendromu (SARS) ve Ortadoğu solunum sendromunu (MERS) içeren bir virüs ailesinin bir üyesidir.

Bu arada, Çin Komünist Partisi’nin Hubei bölgesi sekreteri Jiang Chaoliang görevden alındı. Yerine ise Şangay parti şefi Ying Yong getirildi. Bu gelişme, salgının patlak vermesinden bu yana yönetimsel anlamda yapılan ilk büyük değişiklik olarak dikkat çekiyor.

Exit mobile version