Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

COVID-19 Salgını Sırasında Empati Nasıl Uygulanır ?

Koronavirüs (COVID-19)

Koronavirüs (COVID-19)

Koronavirüs (COVID-19) pandemisi, günlük yaşamın neredeyse her alanında kapsamlı değişikliklere ve bozulmalara yol açmıştır. Görevler ve yönergeler her zaman değişirken, kendi endişelerimiz tarafından bunalmış hissetmek kolaydır. Bu süre zarfında sadece başkaları için değil, kendiniz için de empati uygulamak önemlidir.

Empati uygulamanın birçok faydası vardır. Başkalarıyla empati kurmak  yalnız ve bağlı hissetmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, insanların ihtiyaç duyduklarında başkalarına ulaşma ve onlara yardım etme olasılığını da artırır.

Sosyal bağlılığı artırmaya ve yardım davranışlarını artırmaya ek olarak, başkalarıyla empati kurmak da stres zamanlarında duygularınızı düzenleme yeteneğinizi geliştirir. Empati hissetmek, bunalmış hissetmeden yaşadığınız endişeyi daha iyi yönetmenizi sağlar.

Empati Oluşturmanın Yolları

Bazı insanlar doğası gereği empatiktir, ancak kendi empati becerilerinizi geliştirmek için yapabileceğiniz birçok şey vardır. Araştırmalar ayrıca empatinin öğrenilebilecek duygusal bir beceri olduğunu göstermiştir. 

Başkalarını dinlemek, hizmet eylemlerine katılmak, başkalarının empatik eylemlerini gözlemlemek ve kendinizi başka bir kişinin durumunda hayal etmek, empati kurmaya yardımcı olabilecek stratejilerdir.Diğer insanlarla temas halinde olmak her zamankinden daha zor gibi görünse bile empatik kalmaya çalışmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.

Bağlı kalın

İnsanların sosyal mesafe , izolasyon ve karantina uyguladıkları bir zamanda, içe doğru dönmek ve sadece kendinize veya aile biriminize odaklanmak çok kolaydır. Ancak araştırmalar, başkalarını önemsemenin, tecrit duygularıyla savaşmanın en iyi yollarından biri olduğunu göstermektedir. empati göstermek ve yardımcı eylemlerde bulunmak sosyal bağlılık duygularınızı artırabilir.

Bu nedenle, virüsün yayılmasını önlemek için fiziksel mesafenizi diğerlerinden uzak tutarken, duygusal olarak uzak olmanız gerektiği anlamına gelmez. Empati gösterin ve hayatınızdaki insanlara bağlı kalın.

Farkında olmak

Pandeminin hayatınızı etkilemesinin bazı yollarını düşünün. Evden mi yoksa ücretli izinli mi çalışıyorsunuz? Çocuklarınız okul kapanmasından dolayı keyifleri yerinde mi? Kiler ve dondurucunuzda bol miktarda yiyecek var mı?

Şimdi başkalarının durumlarına ve koşullarına bağlı olarak aynı soruları nasıl cevaplayabileceğini düşünün. Birçok insan işini kaybetti ve işsiz, diğerlerinin çalışmaya devam etmekten başka seçeneği yok. Bazı insanlar, çalışmaya devam ettikçe çocuklarına nasıl bakacağından endişe duyuyorlar ve birçoğu temel ihtiyaçları bulmak veya ödemek için mücadele ediyor olabilir.

Empati ve anlayış, şefkatin ve daha da önemlisi eylemin kritik bir parçasıdır . Başkalarını düşünün ve yardım edebileceğiniz yolları arayın.

Nazik ol

Kendinize ve başkalarına karşı sakin olun. Her şeyi yapmayı başaramıyorsanız sorun değil. Çocuklarınız biraz fazla tv izliyorsa veya her zamanki rutinlerinizi takip etmiyorsanız sorun değil. Başa çıkmak için çok şey var ve herkes stres, endişe ve korku ile farklı başa çıkıyor. Kendinizi biraz gevşetin ve kendine şefkat uygulayın .

Çalışan ebeveynler, günümüzde birçok okulun kapanması nedeniyle evde olan çocukları yönetmek için uğraşıyorlar. Aynı zamanda ebeveynler de çocuklara uzaktan eğitim konusunda yardım etmeye çalışıyor.

Sağlık , gıda, belediye ve emniyet alanında çalışanlar hiç olmadığı kadar yoğun. Bu insanlar aynı zamanda işteyken kendi çocuklarını ve aile bireylerini düşünmek ve ilgilenmekte zorlanıyorlar.

Hepimizin kendi endişeleri var, ama bu bir kriz karşısında nezaketimizi kaybetmemiz gerektiği anlamına gelmiyor.

Dikkatli Olun

Bazen durumlarının ve deneyimlerinin seçimlerini nasıl etkilediğini anlama çabası göstermeden başkalarını eleştirmekte aceleci olabiliriz. Evet, kriz anında, özellikle durumu ciddiye almıyor gibi görünenlerde, başkalarına eleştiri yapmak kolaydır. Herkesin farklı yollarla başa çıktığını hatırlamaya çalışın. İnsanlar ayrıca haber kaynaklarından ve sosyal medyadan gelen çelişkili bilgiler yüzünden bunalmış olabilirler. 

Başkalarının nasıl davrandığını kontrol edemeseniz de, meşru kaynaklardan sağlık bilgilerini paylaşarak kendi eylemlerinizi kontrol edebilir ve üzerimize düşeni yapabilirsiniz. Diğerlerinden fiziksel mesafe ye uymalarını isteyin ve arkadaşlarınız ve ailenize evde kalmaları, ellerini sık sık yıkaması, sosyal mesafeyi uygulaması ve belirtiler yaşarlarsa kendilerini izole etmeleri için hafifçe teşvik etmeye çalışın. 

Empati uygulamanızın bazı yolları:

İlginizi Çekebilir:   Narsistik Anne: Tüm Kişiliklerin En Korkuncu

Evde kal. Başkalarını desteklemek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri sadece evde kalmaktır. Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilen yönergeleri izleyin. Gruplardan kaçının, olabildiğince evde kalın ve sosyal mesafeyi uygulayın. Sosyal izalosyon uygulamak virüsün yayılmasını önlemeye yardımcı olur, bu da sağlık uzmanlarının ve kaynaklarının boğulmamasını sağlar.

Exit mobile version