Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

Galileo tarafından yazıldığı iddia edilen belge sahteymiş

Michigan Üniversitesi, Galileo Galilei tarafından kaleme alındığı sanılan el yazısıyla yazılmış bir belgenin aslında sahte olduğunu açıkladı.

Galileo Galilei tarafından kaleme alındığı sanılan el yazısı Michigan Üniversitesi Kütüphanesi koleksiyonunun bir mücevheriydi . Ancak bir tarih profesörü tarafından yapılan inceleme, bunun sahte olduğunu ortaya çıkardı: Kağıttaki filigranlar, ünlü astronomun yaşadığı yüzyıl ile uyuşmuyor.

Belge Ünivesiteye 1934’te başka bir koleksiyoncunun müzayedesinden elde eden Detroitli bir işadamı olan Tracy McGregor’un mütevelli heyeti tarafından bağışlanmıştı. 1934 müzayede kataloğu, Kardinal Pietro Maffi’nin (1858-1931) Michigan Üniversitesi Kütüphanesi’ne göre Pisa Başpiskoposu, el yazmasını koleksiyonundaki diğer Galileo mektuplarıyla karşılaştırarak doğrulamıştı.

El yazmasının üst kısmı, Galileo’nun 1609’da Venedik Doge’una yeni bir teleskopla ilgili bir sunumdan önce yazdığı bir mektubun taslağıydı. Belgenin alt yarısı, yine Galileo’nun aldığı gerçek notlara dayanan Jüpiter’in uyduları hakkında bir dizi nottu . Bu notların son taslağı da İtalya’da, Floransa Ulusal Merkez Kütüphanesi’nde bulunmaktadır.

Georgia Eyalet Üniversitesi’nde tarihçi olan Nick Wilding, belgenin bir görüntüsünü gördüğünde bir şeylerin ters gittiğinden şüphelendi. New York Times’a verdiği demeçte, mürekkep, el yazısı ve bazı sözcük seçimlerinin 17. yüzyıla ait bir belge için tuhaf göründüğünü söyledi. Wilding, Mayıs 2022’de Michigan Üniversitesi Kütüphanesi küratörü Pablo Alvarez’e endişelerini içeren bir e-posta gönderdi ve Michigan Üniversitesi bir iç soruşturma başlattı. Üç ay sonra üniversite Wilding’in haklı olduğunu açıkladı. Belge Galileo tarafından değil, büyük olasılıkla 1920’lerde ve 1930’larda faaliyet gösteren İtalyan sahtekar olan Tobia Nicotra tarafından kaleme alındığı tahmin edildi.

Belgenin sahte olduğu nasıl anlaşıldı.

kağıttaki filigran sahtekarlığı ele verdi. Michigan Üniversitesi Kütüphanesi’ne göre, eski kağıt genellikle kağıdın üreticisini ve üretim yerini tanımlayan filigranlar içerir. Galileo kağıdındaki filigranda, kağıt üreticisinin baş harfleri olan “AS” ve İtalya, Bergamo’nun kısaltması olan “BMO” yazıyor. BMO monogramına sahip bilinen en eski belgeler 1770 yılına aittir, yani belge bundan daha eski olamaz.  Dahası, üniversite Galileo belgesinin 1930’lardan önce var olduğuna dair hiçbir kanıt bulamadı. Daha da kötüsü, Maffi’nin el yazmasını doğrulamak için karşılaştırdığını iddia ettiği iki belgenin de  Nicotra sahtekarlıkları olduğu ortaya çıktı. Bir açıklamaya göre , New York City’deki The Morgan Library koleksiyonlarında da benzer bir Nicotra Galileo sahteciliği (sözde 1607’den bir mektup) keşfetti.

 

 

Exit mobile version