Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

Mars’ın yeni misafiri; Perseverance Uzay Aracı

Perseverance uzay aracının iki amacı var

Perseverance uzay aracının iki amacı var

NASA’nın bir Atlas V roketiyle önümüzdeki Temmuz ayında gönderilmesi ve Mars’a 2021 yılının Şubat ayında ulaşması planlanan yeni uzay aracına, halka açık bir yarışmada yaklaşık 28.000 aday isim arasından seçilen ve Alexander Mather adlı bir ortaokul öğrencisinin önerdiği “Perseverance” (Türkçe karşılığı sebat) ismi verildi.

Perseverance’ın üzerinde yere nüfuz eden radar, toprak bileşimini belirlemeye yönelik spektrometreler ve Mars yüzeyinin hem panoramik hem de yakın görüntülerini alabilecek kameralar da dâhil olmak üzere bir dizi bilimsel araç olacak.

Perseverance’ın üzerinde ayrıca atmosferdeki karbondioksitten oksijen üretecek bir aygıt ile başka bir gezegende kullanılacak ilk havadan ağır hava aracı (kaldırma kuvvetinin hem aerodinamik olarak hem de motor yoluyla sağlandığı hava aracı) niteliğini taşıyacak küçük bir helikopter de bulunacak. Bunların her ikisi de gelecekte robotlar ve insanlar tarafından yapılacak keşifleri kolaylaştıracak ve daha verimli hâle getirecek teknolojilerin bir gösterisi niteliğinde olacak.

Perseverance uzay aracının iki amacı var. İlki, Mars ortamının geçmişinin ve bugününün anlaşılmasına ve kızıl gezegende daha önce yaşam olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olacak bilimsel ölçümler yapmak. İkincisi ise daha sonra başka bir görevle Dünya’ya getirilmek üzere Mars kayaçlarına ve topraklarına ait örnekler toplamak.

Bu görev dâhilinde 2026’da gönderilmesi planlanan başka bir uzay aracı, Perseverance tarafından paketlenen deney tüplerini Dünya’ya getirecek ve böylece Mars’a ait el değmemiş kayaç ve toprak örnekleri daha önce mümkün olmadığı kadar ayrıntılı olarak incelenebilecek.

Exit mobile version