Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

Antartikada Bulunan Dev Göktaşı

Antartika'nın elverişsiz, rüzgarlı buz çölünde beş yeni göktaşı bulunmuştur. Bunlar arasında 7,6 kilogram ağırlığındaki bir dev göktaşı da bulunmaktadır.

Antartika'nın elverişsiz, rüzgarlı buz çölünde beş yeni göktaşı bulunmuştur. Bunlar arasında 7,6 kilogram ağırlığındaki bir dev göktaşı da bulunmaktadır.

Antartika’nın elverişsiz, rüzgarlı buz çölünde beş yeni göktaşı bulunmuştur. Bunlar arasında 7,6 kilogram ağırlığındaki bir dev göktaşı da bulunmaktadır. Bilimde boyut her şey değildir ama aynı türün diğerlerinden daha büyük olanını seviyoruz. Bu büyüklükte bir uzay taşının bulunması çok nadir bir bulgu olmasına rağmen, duyulmamış bir şey değildir.

Birleşik Krallık ve Belçika gibi birçok ülkenin bilim adamlarının günümüzde Antartika’da yaptıkları bir keşif hakkında bahsediliyor. Keşif ekibi, Antartika’da bulunan potansiyel yeni göktaşı bölgelerini ilk kez keşfedecekti. Ekip üyeleri, -10 derece sıcaklıkta, bilgisayar ekranından güzel görünen uydu görüntülerinden daha zorlu gerçeklerle karşı karşıya kaldı. Ancak bu zorlukların üstesinden gelerek, 7.6 kilogram ağırlığındaki bir göktaşı dahil olmak üzere 5 yeni göktaşı keşfettiler.

Bulunan en büyük meteorit

Avustralya’da bulunan en büyük meteorit, 1966 yılında Nullarbor’da keşfedilen Mundrabilla meteoritidir. 12 ton ağırlığındaki bu taş, şu anda Batı Avustralya Müzesi’nde bulunmaktadır. Ancak dünyada bulunanların en büyüğü Namibia’da keşfedilen Hoba meteoritidir ve yaklaşık 54 ton ağırlığındadır. 1920 yılında keşfedilen bu meteorit, o kadar büyük ki hiçbir zaman taşınmamıştır.

Yeni keşfedilen meteoritlerin arkasındaki araştırmacılar, Antarktika’da tespit edilen yaklaşık 45,000 meteoritin sadece 100’ünün benzer veya daha büyük olduğunu tahmin etmektedir.

Bulunan meteorit, Antartika’nın göktaşı keşifleri için bir cazibe merkezi olduğunu gösteriyor. Beyaz kar ve buzlu manzara, diğer dünya bölgelerinde olduğundan daha kolay olarak siyah göktaşlarını tespit etmeye olanak tanıyor. Bu son bulunan 5 göktaşı, Royal Belgian Institute of Natural Sciences’da incelenecek.

İlginç özellikleri olan göktaşları

En ilginç göktaşları arasında, organik moleküller içeren göktaşları, yeryüzüne benzer çekirdekleri olan göktaşları ve uzayda yaşayan canlıların izlerini taşıyan göktaşları sayabiliriz. Örneğin, Murchison göktaşı, organik moleküller içerir ve bu nedenle, uzayda organik moleküllerin nasıl oluştuğu ve evrende yaşamın nasıl ortaya çıktığı konusunda bilgi sağlamaktadır. ALH84001 göktaşı, Mars’tan gelen ve içinde uzayda yaşayan canlıların izlerini taşıdığı iddia edilmektedir. Bu göktaşı, evrende yaşamın varlığı ve yayılması hakkında düşündürücü bilgiler sunabilir.

Exit mobile version