Türkiye’nin Antarktika projesi

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Pazartesi günü Ankara’da düzenlenen TÃœBA-TÃœBÄ°TAK Bilim Ödülleri töreninde yaptığı açıklamada Antartika’da yürütülen çalışmalara deÄŸindi. Türkiye’nin Antarktika’da gözlemci statüsünde bulunduÄŸunu belirten CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Kutuplarda ülkemizin bayrağını dalgalandıran Türkiye Antarktika bilimsel araÅŸtırma kampı da kuruldu. Kamp bünyesindeki meteoroloji istasyonu faaliyete geçti ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın deniz tabanı haritalandırması tamamlandı’’ dedi.

Söz konusu konuyu Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Boris Johnson ile görüştüğünü ve bu görüşme neticesinde Ä°ngiltere ile birlikte çalışmaların geniÅŸletilebileceÄŸi sinyallerini veren CumhurbaÅŸkanı, “Nihai hedefimiz Antarktika AnlaÅŸmalar Sistemi’nde gözlemci ülke statüsünden danışman ülke statüsüne geçerek kıtanın geleceÄŸinde söz sahibi olmaktır’’ ifadelerini kullandı. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın bahsettiÄŸi Antarktika projesinin temelleri 2017’de atılmıştı.

Kıtada kaç bilim üssü var? 

Antarktika’da 29 ülkeye ait üs var. Kimisi tam yıllık kimisiyse sadece yazın hizmet veriyor. Bazı ülkeler sekiz üsse sahip, örneğin Şili… Arjantin altı, Rusya altı, toplam 100 kadar irili ufaklı üs var. Üslerde değişik araştırmalar yapılıyor. Kimi ülkelerse tarihsel iddialarını güçlendirmek için üs kurdular. Ekvador, Peru, Uruguay, Hindistan, Çin, Polonya, Bulgaristan vs. Avrupa ülkelerini hiç saymıyorum bile. ABD, Japonya, Rusya zaten yerleşmiş durumda.

ANTARKTÄ°KA ANLAÅžMALAR SÄ°STEMÄ° NEDÄ°R?

Antarktika AntlaÅŸması ya da Antarktik AntlaÅŸma Sistemi yerki halkı olmayan Antarktika ile alakalı uluslararası iliÅŸkileri kontrol eden antlaÅŸma. AntlaÅŸmada “Antarktika”, 60°’den daha güneyde bulunan kara ve buz sahanlıkları olarak tanımlanır. AntlaÅŸma, 1961’de devreye girdi ve 53 ülke AntlaÅŸmayı kabul etti. AntlaÅŸma, Antarktika’yı bilimsel bölge olarak tesis eder ve bilimsel araÅŸtırmamın özgürlüğünü saÄŸlar; kıtada askeri aktiviteyi yasaklar. AntlaÅŸma, eski SoÄŸuk SavaÅŸ antarktik silahlanma kontrolü anlaÅŸması üzerine geliÅŸtirilen AntlaÅŸmalar Sistemidir. 2004’ten beri, Antarktik AntlaÅŸma Sistemi Yönetim Merkezi (Antarctic Treaty Secretariat) Buenos Aires, Arjantin‘de bulunur.

Ana antlaÅŸma imza için 1 Aralık 1959’da açıldı ve 23 Haziran 1961’de devreye girdi. AntlaÅŸmayı orijinal olarak imzalayan 12 ülke, Uluslararası Jeofizik Yılı(IGY)’nın katılımcılarıydı. On iki ülke, Arjantin, Avustralya, Belçika, Åžili, Fransa, Japonya, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Afrika, Sovyetler BirliÄŸi, BirleÅŸik Krallık ve Amerika BirleÅŸik Devletleri; Antarktika’ya büyük oranda ilgi duyuyordu. Bu ülkeler IGY için toplamda 55 Antarktika araÅŸtırma istasyonu kurmuÅŸtur. AntlaÅŸma, kıtada yapılan operasyonel ve bilimsel iÅŸbirliÄŸinin kağıda dökülmesidir.

Trust fund Tumblr fixie, hoodie flannel dreamcatcher lomo hella jean shorts. Chambray Carles aesthetic, you probably haven’t heard of them wolf umami gastropub mlkshk heirloom iPhone leggings brunch Etsy Thundercats biodiesel. Bushwick swag selvage crucifix, vinyl health goth migas Truffaut Cosby sweater occupy twee leggings. Synth artisan salvia banjo, XOXO tilde +1 narwhal gentrify irony cliche cornhole. Health goth Etsy pour-over art party. Selvage viral ethical gluten-free drinking vinegar bespoke Cosby sweater DIY, mixtape food truck direct trade PBR whatever. Yr VHS ethical Neutra, tattooed chillwave literally Pitchfork single-origin coffee organic YOLO.

ANTARKTÄ°KA ANTLAÅžMASI

Alan itibariyle en büyük beÅŸinci kıta olan Antarktika’nın korunmuÅŸ doÄŸası, dünyanın ekolojik dengesi bakımından önem arzetmektedir. Antarktika’nın barındırdığı canlı deniz kaynakları ve buzullarında saklı su potansiyeli, yeryüzünün gelecekteki su ve gıda güvencesi olarak da görülmektedir. Antarktika okyanus akımları, dünyanın iklimini düzenleyen küresel termostat görevi görmektedir. Antarktika bölgesi, sera gazları yutak alanı teÅŸkil etmek suretiyle, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadelede önem taşımaktadır. Antarktika’nın biyolojik yapısı, dünyamız ekosisteminin dengesi bakımından hayati bir unsurdur. Antarktika’nın maden kaynaklarının da zengin olduÄŸu tahmin edilmektedir.

Zengin doÄŸal kaynakların yanısıra Antarktika, iklim araÅŸtırmaları, jeofizik, biyoloji, uzay bilimleri ve diÄŸer bilim dalları için doÄŸal bir laboratuvar özelliÄŸine sahiptir. Bilime önem atfeden, bilimde ilerlemeyi hedefleyin ülkeler Antarktika’da bilimsel programlar yürütmekte; kıtada bilimsel üsler kurmaktadır.

1959 yılında imzalanan ve ülkemizin 1995 yılında taraf olduÄŸu Antarktika AntlaÅŸması, Antarktika’yı barış ve bilime adanmış doÄŸal koruma alanı olarak güvence altına almıştır. Antarktika bu özelliÄŸiyle, insanlığın ortak yararına adanmış yegane toprak parçası ve deniz alanıdır. AntlaÅŸmaya hâlihazırda 53 ülke taraftır. AntlaÅŸmayı ilk imzacı 12 ülke (ABD, Arjantin, Avustralya, Belçika, Fransa, Güney Afrika, Ä°ngiltere, Japonya, Norveç, Rusya, Åžili ve Yeni Zelanda) ve AntlaÅŸmaya sonradan katılan 29 ülke, “istiÅŸari taraf” statüsüyle, her yıl gerçekleÅŸtirilen Antarktika AntlaÅŸması Ä°stiÅŸare Toplantılarında, kıtaya iliÅŸkin bilgi paylaşımı ve düzenlemelerin kararlaÅŸtırılması süreçlerinde yer almaktadır. Ãœlkemiz dahil 24 ülke ise, halihazırda AntlaÅŸma kapsamındaki toplantılara “istiÅŸari olmayan taraf” statüsünde iÅŸtirak etmektedir. AntlaÅŸma hükümleri uyarınca, Antarktika’da bilimsel üs kurulması ya da bilimsel sefer düzenlenmesi gibi kapsamlı araÅŸtırma çalışmalarıyla kıtaya ilgilerini kanıtlayan ülkelerin de istiÅŸari taraf statüsünü kazanması mümkündür.

Antarktika AntlaÅŸması’yla birlikte, Antarktika’ya iliÅŸkin 3 ilave anlaÅŸma, Antarktika AntlaÅŸmalar Sistemi’ni (AAS) teÅŸkil etmektedir. Bunlar, 1972 tarihli “Antarktik Ayı Balıklarını Koruma SözleÅŸmesi” (CCAS), 1980 tarihli “Deniz Canlı Kaynaklarının Korunması Hususunda SözleÅŸme” (CCAMLR) ve 1991 tarihli “Antarktika AntlaÅŸması Çevre Koruma Protokolü”dür (Madrid Protokolü). Madrid Protokolü, 6 ekiyle birlikte, Antarktika’nın tabi olduÄŸu ayrıntılı düzenlemeleri içermesi bakımından bilhassa önem taşımaktadır. Nitekim, istiÅŸari taraf olmanın bir ÅŸartı da bu protokole taraf olmaktadır. Protokolün 2. maddesi, Antarktika çevresi ile baÄŸlı ve ilgili ekosistemlerin korunmasını öngörmekte; Antarktika’yı, huzur, barış ve bilime tahsis edilmiÅŸ doÄŸal rezerv olarak belirlemektedir. Protokolün 7. maddesi ise, bilimsel amaçlar hariç olmak üzere, Antarktika’da maden çıkarılmasını yasaklamaktadır. Madrid Protokolü 1998’de yürürlüğe girmiÅŸ olup; 25. maddesi uyarınca, 20 yıllık sürenin sonunda (2048) protokolün gözden geçirilmesi imkanı saÄŸlanmıştır. Bununla birlikte, 2016’da Santiago’da yapılan Antarktika AntlaÅŸması Ä°stiÅŸare Toplantısı’nda, 6 sayılı karar esasen Madrid Protokolü’nün 2048’de sona ermeyeceÄŸine dikkat çekilmiÅŸtir. Madrid Protokolü’nün ülkemizdeki onay iÅŸlemleri, 27 Mayıs 2017 tarihinde tamamlanmış olup, katılım belgemiz 27 Eylül 2017 tarihinde, Sekretarya’ya iletilmiÅŸtir.

1960’lardan bu yana Türk bilim insanları Antarktika konusunda çalışmalar yürütmüşlerdir. Bu çerçevede, Antarktika’da, Prof. Dr. Atok Karaali ve Prof. Dr. Umran Ä°nan adlarını taşıyan coÄŸrafi noktalar bulunmaktadır (Karaali Kayalıkları ve Ä°nan Tepesi).

Günümüzde de Türk bilim insanlarının Antarktika’ya ilgileri devam etmektedir. Birçok üniversitemiz ve baÄŸlı enstitüler bünyesinde Antarktika araÅŸtırmaları yürütülmektedir. Bu kapsamda, Ä°stanbul Teknik Ãœniversitesi’nin (Ä°TÃœ) bünyesinde kutup araÅŸtırmaları enstitüsü kurulmuÅŸtur (PolReC). 2013’ten bu yana, akademisyenlerimiz, Bulgar, Japon ve Ukraynalı bilim insanlarıyla iÅŸbirliÄŸi halinde Antarktika’da araÅŸtırmalar yürütmektedirler. 2016 yılında, çeÅŸitli üniversitelerimizden müteÅŸekkil ilk Türk bilim heyeti, Ukrayna Antarktika AraÅŸtırma Merkezi ile iÅŸbirliÄŸi halinde, Antarktika’ya bilimsel sefer gerçekleÅŸtirmiÅŸtir. Aynı yıl, TÃœBÄ°TAK, Antarktika Bilimsel AraÅŸtırmalar Komitesi (SCAR) ortak üyeliÄŸine kabul edilmiÅŸtir. Ãœlkemizin kurduÄŸu iÅŸbirlikleri kapsamında 2017 yılında, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti ve Åžili’nin Antarktika bilimsel seferlerinde Türk bilim insanları yer almıştır.

DiÄŸer taraftan, ülkemizin Antarktika AntlaÅŸması kapsamında istiÅŸari taraf statüsünü kazanmasına ve Antarktika’da bir bilimsel üs ihdas etmesine yönelik çalışmalar, CumhurbaÅŸkanlığımız himayesinde ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın uhdesinde yürütülmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görevlendirmesiyle, Antarktika’ya iliÅŸkin çalışmaların uygulama birimi olarak, Ä°TÃœ POLREC atanmıştır. Ãœlkemizin kutup alanına yönelik bilimsel çalışma ve faaliyetlerinin sistematik bir bütünlük içerisinde ve proje yaklaşımıyla ele alınması amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca “Ulusal Kutup Bilim Programını (2018-2022)” hazırlanmıştır. Bu çerçevede, 30 Ocak – 7 Mart 2019 tarihleri arasında, Üçüncü Ulusal Antarktika Seferi düzenlenmiÅŸtir. Sözkonusu sefer, ülkemizin imkanlarıyla gerçekleÅŸtirmiÅŸtir.

Program kapsamında, öncelikli araştırma temaları ve bilimsel projeler, insan kaynakları, uluslararası işbirlikleri, eğitim, tanıtım ve halka erişim, bilim seferleri ve lojistik ile bilim üssü inşası oluşturması öngörülmektedir.

Antarktika AntlaÅŸması 41. Danışma Toplantısı (ATCM 41) ile Antarktika Çevre Koruma Protokolü Komitesi 21. Toplantısı (CEP 21), 13-19 Mayıs 2018 tarihleri arasında, Arjantin DışiÅŸleri Bakanlığı’nın ev sahipliÄŸinde, Buenos Aires’te düzenlenmiÅŸ olup, toplantılara ülkemizce, ilgili kamu kurum ve kuruluÅŸlarımız yetkililerinden oluÅŸan bir heyetle iÅŸtirak edilmiÅŸtir.

ANTARKTÄ°KA NEREDE?

Antarktika, Güney Yarımküre’nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu’nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya’nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yaÄŸmur yaÄŸmamıştır.

Güneydeki efsanevi kıtanın bulunması 200 yıllık bir arayıştan sonra; ancak 1840’ta baÅŸarıyla sonuçlanmıştır. Yelkenlisiyle kıyılar boyunca yaklaşık 2.000 km yol alan Charles Wilkes, denizlerden oluÅŸan Kuzey Kutbu’nun tersine, Güney Kutbu’nun olduÄŸu yerde gerçekten büyük bir kıta bulunduÄŸunu kanıtlamıştır. 14,4 milyon km²’lik yüzölçümüyle bu kıta neredeyse Afrika’nın yarısı büyüklüğündedir. Bu bölgenin içinde Güney Shetland, Güney Georgia gibi birkaç takımada da yer alır.

Adı, “Arktika’nın karşısındaki” (Yunanca: Antarktikos) anlamına gelir. Antarktika’yı ortalama 2.000 m kalınlığında büyük bir buz katmanı zırh gibi örter. Bir zamanlar “ulaşılamaz” diye adlandırılan kutup noktasında buzun kalınlığı 4.335 m’yi bulur. Bu buz kütlesi 24 milyon km³’lük hacmi ile yeryüzündeki bütün buzların yüzde 92’sini oluÅŸturmaktadır. Kıyılarından kopan 350–600 m kalınlığındaki buz parçaları günde 1–3 m hızla ilerler ve birbiri üstüne yığılır. Bu tür yüzen yığınlardan biri olan Ross Buz Sahanlığı 540.000 km²’yi bulan alanıyla neredeyse Fransa büyüklüğündedir. Gelgit olayının buzlardan kopardığı büyük parçalar yüzerek çevreye dağılır. Bu tür buzdaÄŸları arasında 20.000 km² büyüklüğe ulaÅŸanlar olur.

Güney Kutbu’nda yeryüzünün en soÄŸuk ve en fırtınalı iklimi egemendir. Ortalama sıcaklık yaz aylarında -20 °C’dir ve bu, güneyden fırtınalar estiÄŸinde -70 °C’ye kadar düşebilir. CoÄŸrafi Güney Kutbu noktasında bulunan ABD gözlem istasyonunda yapılmış ölçümlerde sıcaklığın yıllık ortalamasının -50 °C olduÄŸu, en sıcak ayda ancak -29 °C’ye yükseldiÄŸi belirlenmiÅŸtir. Yani yeryüzünün bu en büyük buzdolabının sıcaklığı Kuzey Kutbu’ndan ortalama 22 derece daha düşüktür.

Antarktika’nın uluslararası telefon kodu +672’dir.