Site icon Bilimin Hafıza Çöplüğü

Tesla’ nın Gerçekleştirilemeyen Düşünceleri

Tesla’yı duyduğunuzda akla ilk gelen şey nedir? Elektrikli otomobil şirketi mi yoksa Sırp-Amerikan mucidi mi?  Nicola Tesla birçok şeydi: bir elektrik mühendisi, bir makine mühendisi, bir fütürist, bir dahi mucit. O olmasaydı, radyoda kullanılan Tesla koduna ya da tüm dünyada kullanılan alternatif akım elektrik tedarik sistemine sahip olmazdık veya çok geç sahip olurduk. Geleceği etkileyen ve modern dünyayı bildiğimiz gibi şekillendiren bir çok buluşu icat etti, ama asla inşa edilmeyen bazı icatlar vardı. Bazıları çok çılgınca kabul edildi, diğerleri henüz inşa edilemedi çünkü teknolojik olanaklar o zamanlar yeterince gelişmiş değildi. Tesla’nın asla inşa etme şansı bulanamayan parlak icatlarıan bir göz atalım.

Kablosuz Enerji

Tesla kablosuz enerjiye inanıyordu. Radyo ve mikrodalga fırınlarda yaptığı deneylerden hava yoluyla elektrik ileterek şehirlere güç verebileceğini düşündü. Wardenclyffe Kulesi olarak adlandırılan Long Island’daki bir kulenin yapımına başladı. Atlantik Okyanusu’ndaki gemilere mesaj göndermek için JP Morgan tarafından finanse edildi. Ancak JP Morgan tarafından, fon kesildi ve kule birkaç yıl sonra faaliyete geçmeden söküldü.

Deprem Makinesi

Tesla, 1893’te buharla çalışan bir mekanik osilatörün patentini aldı. Makine, elektrik üretmek için yüksek hızda yukarı ve aşağı titreşti. Yıllar sonra, makineyi test ederken zemin sarsıntı yaptığını ve odadaki her şeyin uçmaya başladığını ve bir çekiç alıp kırması gerektiğini anladı. Bu çok büyük bir kargaşaya neden oldu, polis ve ambulanslar geldi, ancak Tesla meslektaşlarını bu konuda yalan söylemeye tercih etti ve sadece bir deprem olması gerektiğini söyledi.

Yapay Gelgit Dalgası

Tesla’nın birçok icadı potansiyel olarak silah olarak kullanılabilir, ancak onları her zaman insanları koruyabilecek ve barış için kullanılabilecek bir şey olarak gördü. 1907’de Tesla, devasa gelgit dalgaları yaratacak denizde patlayıcıları patlatmak için kablosuz telgrafı kullanma fikrine sahipti. Tesla,bunun herhangi bir savaşı durdurmanın harika bir yolu olacağını düşünüyordu.

Düşünce Kamera

Nicola Tesla, bir kişi bir şey düşündüğünde zihninde bir görüntü oluşturduğuna ve bu görüntünün retinada üretileceğine inanıyordu. Doğal olarak, yapay retinalar üzerinde denemeler yapmaya ve bu görüntüleri yakalayabilecek bir cihaz yaratmaya çalıştı. 

Ölüm Işını

Nikola Tesla’nın ölüm ışını konusuna ilişkin 1934 tarihli bir New York Times makalesi, bu silahın havaya parçacık ışınlarını göndereceğini yazmıştır. Silahtan gönderilen parçacık ışınları o kadar güçlü olacaktır ki 400 km çapındaki bir hava sahasında bulunan tüm uçakları düşürebilecektir. Tesla, her ülkenin ölüm ışınıyla korunabileceğini ve bu koşullarda savaşın bir mantığının olmayacağını düşünmüştür. Elbette, insanlar Tesla ölüm ışınları ile birbirleriyle savaş açacaklardı fakat bu düşünce Tesla’nın projeye başlamasına engel olmadı.  Hatta bu fikri birden fazla ülkeye bile önerdi, ancak SSCB dışında hiç kimse bunu test etmeye çalışmadı.

Exit mobile version