Hilal sembolü ve anlamı

Hilal sembolü Müslümanlıkla özdeşleşmiştir. Ancak Hilal sembolü müslümanlığın ilk yıllarında Sasani İmparatorluğu'nun sembolü olarak kullanılıyordu
Hilal sembolü Müslümanlıkla özdeşleşmiştir. Ancak Hilal sembolü müslümanlığın ilk yıllarında Sasani İmparatorluğu'nun sembolü olarak kullanılıyordu

Hilal sembolü Müslümanlıkla özdeÅŸleÅŸmiÅŸtir. Ancak Hilal sembolü müslümanlığın ilk yıllarında Sasani Ä°mparatorluÄŸu’nun sembolü olarak kullanılıyordu. Arapların Sasani Ä°mparatorluÄŸu’nu ele geçirmesiyle birlikte, müslüman idareciler tarafından benimsendi ve islâm’ın sembolü olarak kullanılmaya baÅŸlandı. Ayrıca, Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu da hilâli sembol olarak kabul etti.
Günümüzde, birçok Müslüman ülkenin bayrağı veya armasında hilâl sembolü yer alır. Hilâl ayrıca edebiyatta sevgilinin kaşlarını sembolize etmek için kullanılır.

Hilalin sembolik anlamları sadece bu kadarla sınırlı değildir. Hilâl aynı zamanda, ayın düzenli döngüsüne, doğum ve ölüm döngüsüne, yenilenmeye ve değişime atıfta bulunur. Ayrıca, bazı kültürlerde hilâl, bereket, bolluk ve refahın sembolüdür.
Tarihsel olarak, hilâl sembolü sadece Ä°slâm’ın sembolü olarak deÄŸil, aynı zamanda farklı kültürlerde ve zamanlarda da kullanıldı. Hilâlin evrensel sembolik anlamları, ona insanlık tarihinde önemli bir yer kazandırmıştır.

Hilalin Anlamı Kültürlerdeki Yeri

Ainu mitolojisi-Chup Kamui,
Akad-Babil, Sin (Sumerian: Suen). Bu isim Enzu olarak değişikliğe uğramıştır,
Arabistan mitolojisi; -Illat, Hilal, Hubal, Sin, Ta’lab, Wadd, al-Ilah
Aztec mitolojisi, Coyolxauhqui,Metztli,Tecciztecatl
Bask mitolojis,Ilazki
Kenan mitolojisi-Jarih, Nikkal
Kelt mitolojisi-Góntia Lair bál

Hilal sözcüğü “Seherin oÄŸlu Hilal, Parlak Yıldız” (Helel Ben Shachar-Ä°br.) sözcüklerinden gelir. Buradaki helel hilal, ben oÄŸlu, Shachar seherdir. Batı dillerinde bu sözcükler “Crescent, son of the morning star” olarak çevrilmiÅŸtir.

Hilal Babil’in üçlü tanrılarından biri olan Sin’in sembolü olarak kullanılmaktaydı. Sin Babil’in Hilal tanrısının adıydı ve diÄŸer tanrılarla, Ä°ÅŸtar (beÅŸ köşeli yıldız-pentagram) ve ÅžamaÅŸ (güneÅŸ) ile üçü bir arada bulunan bir üçlüyü oluÅŸturuyordu. Sin’in sembolü hilal ÅŸeklindeki bir Ay’dı. Hilal (Sin) aynı zamanda insanların kaderlerini belirleyen bir tanrı olarak görülüyordu. Özellikle Arabistan yarımadasında bu tanrıya ait tapınaklar bulunuyor ve tapınılıyordu. Bu yöredeki Ay tanrısının adı, Babil’deki Sin’den farklı olarak Hubal’dı. Hilal baÅŸlı başına bir tanrı olmayıp, Baal’ın-Hubal’ın simgelerinden biridir.

Hilal ve BeÅŸgenyıldız simgeleri Baal ve Ä°ÅŸtar adıyla, güneÅŸ simgesi ise Baal’ın diÄŸer bir adı olan Tammuz’la özdeÅŸtirler. Bu nedenle genellikle hilal ve beÅŸgenyıldız bir arada bulunurken, Tammuz’un sembolü haç iÅŸareti bunlardan ayrı olarak yer alır. Bununla birlikte her üçü birden, efendi anlamına gelen tek bir tanrı Baal’dır. Bunların asıl üçlük olarak birleÅŸtikleri tanrı ise, aslında Babil’in baÅŸ tanrısı olan Marduk’tur.