42 Nedir ? Sayısının gizemi nerden gelmektedir ?

Hayatın, evrenin ve herşeyin cevabı, 42

Otostopçunun Galaksi Rehberi, Kitapta bizden milyonlarca yıl önce yaşamış tüm boyutlara hakim çok zeki varlıklardan oluşan bir ırktan söz edilir. Bu zeki ırk hayatın anlamı üzerine yapılan Beyhude Tartışmalara son vermek için içlerinden en zeki ve parlak olan iki kişiyi Hayat evren ve her şeyi hesaplayabilen çok büyük bir süper bilgisayar yapmaları (DERİN DÜŞÜNCE) için görevlendirir.
Hayatın anlamı üzerine kafa yoran kişiler düşünce adlı bu süper bilgisayardan bir cevap istiyorlar, Neyin cevabını ? Bir cevap bekliyorlar. Burası çok önemli basit bir cevap hayatın evrenin ve her şeyin cevabı.

Peki o bilgisayar derin düşünce onlara ne cevap veriyor. 7.5 milyon yıl sonra cevabı verebileceğini söylüyor. Çünkü Bu cevabı bulmak için o kadar bir süreye ihtiyacı var. Soru basit mi, Basitlik karmaşıklığın son noktasıdır az çoktan fazladır gördüğünüz gibi her ne kadar bilim kurgu türü olsada bu romanda yer yer hiciv yer almaktadır.

Aradan 7 buçuk milyon yıl geçiyor bizim o hiper Zeki varlıklardan oluşan ırk konuyu unutmuyor aradan 75 bin nesil geçmesine rağmen ve cevabın verileceği o büyük gün Meydanları dolduruyorlar ve cevabı bekliyorlar.

Hayatın, evrenin ve herşeyin cevabı, 42. Evet cevap 42.
Peki nedir bu 42 sayısı

Yazarın aklına bu nerden gelmiÅŸ.Yazar Douglas Adams dünyayı gezme düşüncesiyle yaÅŸadığı Londra’dan Kalkıp Ä°stanbul’a kadar otostopla gitmeye karar vermiÅŸ ve gittiÄŸi yerleri görüp daha iyi tanıyabilmek için de sırt çantasına bir Turist rehberi kitap almış. Kitabın adı Otostopçunun Avrupa Rehberi. Alp DaÄŸlarında Mola vermiÅŸ O gece gökyüzüne Bir de elindeki o kitaba bakmış ve yukarıdakilerin aÅŸağıdakilerden daha ilgi çekici olduÄŸuna karar vermiÅŸ ve AÅŸağıdakilerin bir rehberi varsa yukarıdakilerin neden olmasın diye düşünmüş ve Otostopçunun Galaksi Rehberi fikri böylece ortaya çıkmış.Önce radyolar için tiyatro yazmış, ilgi görüncede romanını yazmış. daha sonra diziler, filmler; böylece 42 sayısı popüler kültürün bir parçası olmuÅŸ.

Tiyatrolarda 42 numaralı koltuklar, etkinliklerde 42 numaralı biletler, lokantalarda 42 numaralı Masalar, bu konuyu Bilenler İçin çok daha farklı bir anlama geliyor. Yazarın 42. yaş gününde efsanevi rock grubu Pink Floyd Onur sahneye davet etti.
Keşfedilen bir astroide kitaba ithafen 2001 DA42 adı verildi, Doctor Who dizisi aynı isimli bölümü ile Coldplay grubu aynı isimli şarkısıyla otostopçular a Selam yolladı. Televizyon tarihinin en gizemli 2 dizisinden biri olan Lost da dünyanın sonunu getirecek gizemli sayılarda 42 sayısına yer verdi. 2. dizi The X Files baş karakterini 42 nolu dairede yaşattı.
Google Merkez binasına yerleşirken ilk yerleştiği binanın adını 42 yaptı.
CERN binasında 42 Nolu ofis oluşturuldu. SETI Projesi (Dünya dışı yaşamı dinleme) için 42 tane anten konuldu.

Google’dan arama kutusuyla da Cern’ in büyük parçacık hızlandırıcısı ile da SETI nin gökyüzüne çevrilmiÅŸ antenleri ile de hayatın sorularının cevabını arıyoruz. Bu arada gerçekten de hemen ÅŸimdi Google arama kutusuna hayatın evrenin ve her ÅŸeyin cevabı kelimelerinin Ä°ngilizcesi olan ‘’ answer To Life the Universe and Everything’’ ÅŸeklinde yazıp arama yaparsanız cevabın hesap makinesi ile 42 verildiÄŸini görürsünüz.

Peki neden 42 . 1977 yılından beri geçen tam 42 yıldan beri Herkes bu sorunun cevabını arıyor. Neden bu konuda pek çok teori üretildi , bazıları ışığın suda ancak 42 derecelik bir yansıması ile gökkuşağının ulaşabileceğini söyledi, bazıları ışığın protonun çapı kadarlık bir mesafeyi geçmesi için gereken surenin 10 üzeri eksi 42 saniye olduğunu hesapladı, bilgisayar dünyasındaki ikili kod sisteminde yani binary karşılığı 1010101 Yani var Yok var yok var yok .

Cevabını matematikte, bilgisayarda, Dünya ile ay arasındaki mesafe de ya da origamide, inançlarda arayanlar da var mesela Ä°ncil’de matbaada basılmış ilk kitap olan Ä°ncili b42 ya da 42 satılık incir olarak da bilinir Çünkü her sayfasında 42 satır yer alır, öte yandan kabalistik gelenekte tanrının adının 42 harften oluÅŸtuÄŸuna Ä°nanılır, budizmde 42 bölümlük bir sutra vardır. Mısır mitolojisinde ölüm yolculuÄŸunu yapan kiÅŸilere tam 42 soru sorulur.

Cevap bu inanışlarla ilgili olabilir mi ? Gördüğünüz gibi bizler de bu kitaptaki hiper zeki varlıklar gibi çok meraklıyız. Nitekim kitabı okuyanlar yazara aynı soruyu sormuşlar. Neden 42. O da her seferinde cevapsız bırakmış.
Ölümünden 1 yıl öncesine kadar 7 buçuk milyonuncu kez aynı soruyla karşılaşınca yazar dayanamayıp bir açıklama yapmış Bir sabah evinden çıkıp işine doğru yürürken o da aynı şeyi düşünüyo,r acaba kitaptaki derin düşünce yedi buçuk milyon yıl boyunca hesaplama yaptıktan sonra hiper zeki varlıklara ne cevap versin. Uzun uzun düşündükten sonra bunun bir sayı olması gerektiğine karar vermiş ama hiçbir anlamı olmayan bir sayı, kısa akılda kalıcı. ‘’ Masamda oturdum boş gözlerle bahçeme baktım ve 42 olsun dedim.’’

Gördüğünüz gibi Bizlerde Zeki varlıklar gibi hayal kırıklığına uğradık.

Yazar ne kadar boş anlamsız rastgele bir sayı seçme çalışırsa çalışsın, Bizler onun Altına çok derin anlamlar yerleştiriyoruz. Rastgele bir fikir üretebilmek Artık neredeyse mümkün değil gizemli bir şey gördük mü Onu hemen açıklamaya çalışma eğilimine giriyoruz. Bunda hiçbir kötülük yok asıl problem şu daha soru sormayı öğrenmeden cevapları bulmaya çalışıyoruz.