Venüs Gezegeninin Atmosferindeki Oksijen Keşfi

Venus’un atmosferi büyük ölçüde karbon dioksit içerir, ancak Alman astronomlar gezegenin atmosferinde hem gündüz hem de gece tarafında oksijen tespit etmişlerdir.
Bu keÅŸif, Venüs atmosferinin neden kendi atmosferimizden çok farklı olduÄŸuna dair bilgi saÄŸlayabilir ve gelecekteki Venüs misyonlarını destekleyebilir. Dünya’nın en yakın komÅŸusu olan Venus, yarıçapı 6,371 km olan Dünya ile neredeyse aynı boyutta olup, güneÅŸ sistemindeki ikizler gibidir. Ancak Venüs, “kötü bir ikiz” olarak düşünülebilir.

Dünya’nın misafirperver, oksijen açısından zengin bir atmosferi vardır, ancak Venüs atmosferi yaklaşık olarak %96 karbon dioksit (CO2), %3.5 moleküler azot ve karbon monoksit, kükürt dioksit, su buharı, argon ve helyum gibi diÄŸer gazların iz düzeylerini içerir.

Venüs’ün koÅŸulları, “kaçış sera etkisi” sonucunda oluÅŸmuÅŸtur. Bilim insanları uzun süre Venüs’ün bir zamanlar Dünya gibi olduÄŸunu, hatta okyanuslara sahip olabileceÄŸini teorilemiÅŸlerdir, ancak güneÅŸe yakınlığı nedeniyle Venüs okyanuslarının buharlaÅŸtığı ve su buharının atmosfere salındığı, ardından UV radyasyonuyla moleküllerin parçalandığı, hidrojenin uzaya kaçtığı ve CO2’nin atmosferde birikerek Venüs’ün mevcut koÅŸullarına yol açtığı düşünülmektedir.

Yapılan son çalışmanın yazarları, Venüs’ün atmosferindeki oksijenin, CO2 ve karbon monoksitin (CO) gündüz tarafında parçalanmasıyla üretildiÄŸini ve atmosferik dolaşım ile gece tarafına taşındığını öne sürmektedir.

Venüs, çok yavaÅŸ dönen bir gezegendir. Venüs’ün bir günü 243 Dünya günü sürerken, gezegen GüneÅŸ etrafında bir kez döner ve bu da gezegenin gününün bir yıldan daha uzun olmasına neden olur.

Daha önceki gözlemler, Venüs’ün gece hava parlamasında (O2 molekülü deÄŸil, atomik oksijen) atomik oksijeni ortaya çıkarmıştır. Yeni çalışma, gezegenin hem gündüz hem de gece tarafındaki 17 noktayı analiz etmiÅŸ ve tüm konumlarda oksijen tespit etmiÅŸtir.
Ölçümler, NASA’nın Stratosferik Gözlemevi için Kızılötesi Astronomi Uçağı üzerindeki dizi spektrometre kullanılarak yapılmıştır.
En yüksek oksijen konsantrasyonu Venüs’ün yüzeyinin 100 km üzerinde bulunmuÅŸtur.

– Bulgular, Nature Communications dergisinde yayımlanmıştır.