Narsist olmanın kriterleri


Evet, narsist olmanın kriterleri var. Öyle kolay değil narsist olmak. Kendini sevmenin kolay olmadığı gibi…
Psikologlar narsisizm gibi çeşitli karakter özelliklerini ölçmek için çeşitli testler geliştirmiş. Bunun testlerin sonuçlarına göre narsistlerin özellikleri keşfedilmiş:
Narsistik özelliklere sahip kişiler sosyal medyada daha aktiftir Sürekli ‘selfie’ paylaşmak, kişinin kendisine aşırı sevgi duyması ile bağlantılıdır. İlginç olan bir sonuç burada gözümüze çarpıyor. Bir kişinin narsist olduğunun anlaşılmasına yardımcı olan bu iki sonuç maddesi erkekler için geçerli. Evet, her iki cinsiyet için söylenebilecek bir sonuç değil yani.
Kadınlar ise erkeklere kıyasla daha az narsistik özellikler gösterir. Daha fazla özçekim paylaşsalar dahi durum değişmez diyor bu psikolojik testler.
Öte yandan, Amerikalı psikolog Jean Twenge, narsisizmin toplumlar içinde yükselmekte olduğunu ve son 10 yıllık bir süreçte obezite ile aynı oranda artış gösterdiğini kaydediyor.


Dikkat çekme arzusu
Freud araştırmalarına 19. yüzyılın sonlarında başlamıştı. Cinselliğin baskı altında olduğu bir dönemdi. Coğrafyadan coğrafyaya fark etse de genel durum bugün cinsel özgürlük alanının biraz daha genişleyebildiğini gösteriyor.
Freud’un yaşadığı dönemdeki toplum özellikleri gereği kadınlarla erkekler ayrı yerlerde tutuluyor, cinselliklerini ifade etmelerinin ve hatta onlara bundan zevk almalarının ayıp olduğu öğretiliyordu. Ne kadar tanıdık değil mi?


Normal mutsuzluk
İnsanlar ‘selfie’ ile kendilerini başkalarına göstermek istedikleri şekilde yansıtıyor ve çevremiz mükemmel vücutlar, muhteşem yaşam tarzlarını sergileyen imajlarla dolu oluyor.

Son araştırmalara göre, bu durum bizde daha izolasyon, güvensizlik, yetersizlik ve imrenme hissi doğuruyor. Freud’un tabiriyle bizi daha nevrotik, sinirli yapıyor. Freud “Psikanalizin amacı nevrotik sıkıntıları normal insan mutsuzluğuna dönüştürmektir” demiş.