Üzüntü sigara için en güçlü tetikleyici

Üzüntü sigara için en güçlü tetikleyici

Harvard Üniversitesi’nden yapılan yeni araştırmalar, üzüntü duygusunun, öfke veya stres gibi diğer olumsuz duygulara kıyasla, sigara içmek için özellikle güçlü bir rol oynadığını gösteriyor.

Araştırma ekibi, sigara bağımlılığının doğası ile ilgili çeşitli soruları cevaplamak için dört çalışma yürüttü:

Bir insanı sigara içmeye iten nedir?
Bu bağımlılık yapıcı davranışta duygular nasıl bir rol oynar?
Neden bazı sigara içenler sigarayı bıraktıktan yıllar sonra daha sık ve daha derin nefes alıp veriyorlar?

Politika yapıcılar bu cevaplara sahip olsaydı, küresel sigara salgınına karşı mücadeleyi nasıl güçlendirebilirlerdi?

Farklı çalışmalardan metodolojilerden yararlanırken, dört çalışmanın hepsi, üzüntünün, diğer olumsuz duygulardan çok, insanların sigara içmeye özlemini artırdığı yönündeki merkezi bulguyu güçlendiriyor.

Araştırmacı Charles A. Dorison, “Alandaki geleneksel bilgelik, öfke, iğrenme, stres, üzüntü, korku veya utanç olsun, her türlü olumsuz duygunun bireyleri bağımlılık yapan bir ilaç kullanma olasılığını artıracağıydı” dedi.

“Çalışmamız, gerçekliğin“ kötü hisset, daha çok sigara iç ”fikrinden çok daha nüanslı olduğunu gösteriyor. Özellikle üzüntünün bağımlılık yapan madde kullanımının özellikle güçlü bir tetikleyicisi olduğunu görüyoruz. ”

Dr. Jennifer Lerner ve Profesör Thornton F. Bradshaw, araştırmanın faydalı kamu politikası sonuçları olabileceğini söyledi.

Örneğin, sigara içmeyi önleyen reklam kampanyaları, üzüntüyü tetikleyen ve böylece sigara içenler arasında kasıtlı olarak sigara isteklerini artıran görüntülerden kaçınmak için yeniden tasarlanabilir.

Bir çalışmada, araştırmacılar 20 yıl boyunca 10,685 kişiyi izleyen ulusal bir anketten verileri analiz ettiler. Bulgular, katılımcılar arasında kendiliğinden bildirilen üzüntünün, sigara içicisi olmak ve bir ve yirmi yıl sonra tekrar sigara içmeye başlamakla ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Aslında, üzüntülü insanların sigara içiyor olma olasılıkları daha yüksekti. Özellikle, diğer olumsuz duygular sigara ile aynı ilişkiyi göstermedi.

Başka bir çalışmada, ekip neden-sonuç test etmek istedi: Üzüntü insanların sigara içmesine neden oldu mu yoksa olumsuz yaşam olayları hem üzüntüye hem de sigaraya neden oldu mu?
Çevrimiçi bir çalışma için 425 sigara içen kişi ile : üçte birine bir yaşam partnerinin kaybı hakkında üzgün bir video klip gösterildi. Sigara içenlerin diğer üçte birine ağaç işleme hakkında tarafsız bir video klip gösterildi; son üçte biri sağlıksız tuvaleti içeren iğrenç bir video olarak gösterildi.

Tüm katılımcılardan ilgili bir kişisel deneyimleri hakkında yazmaları istendi. Çalışma, üzüntü durumundaki kişilerin – üzgün videoyu izleyen ve kişisel bir kayıp hakkında yazan – sigara içmek için hem nötr gruba hem de iğrenme grubuna göre daha yüksek isteklere sahip olduğunu buldu.

Üçüncü bir çalışma, sadece kendi bildirdiği isteklerden ziyade sigara içme ihtiyacı için gerçek sabırsızlığı ölçtü. Yaklaşık 700 katılımcı videoları izledi.

Üzüntü grubundaki katılımcılar, sigara içme ihtiyacını nötr gruba göre daha çabuk buldular. Bu sonuç, üzüntünün davranışsal iktisat teknikleri ile ölçülen finansal sabırsızlığı arttırdığı önceki araştırma bulgularına dayanmaktadır.

Son olarak, dördüncü bir çalışma, üzüntünün gerçek sigara içme davranışını nasıl etkilediğini test etmek için Boston bölgesinden 158 sigara içicisini işe aldı. Katılımcılar en az sekiz saat sigara içmekten kaçınmak zorunda kaldılar (karbon monoksit nefes testi ile doğrulandı).

Rastgele üzüntü veya nötr kontrol gruplarına atandılar; sigara içenler Harvard Tütün Araştırma Laboratuvarı’nda özel bir odada oturdular, üzücü videoyu izlediler ve büyük kayıp hakkında yazdılar ya da tarafsız bir video izlediler ve çalışma ortamları hakkında yazdılar.

Sonra toplam nefes sayısını, hızlarını ve sürelerini test eden bir cihazla kendi sigara markalarını içtiler. Sonuçlar: üzüntü durumundaki sigara içenler daha sabırsız seçimler yaptı ve daha fazla sigara içti.

Dorison, “Teori odaklı araştırmanın bu salgının nasıl ele alınacağına ışık tutmaya yardımcı olabileceğine inanıyoruz” dedi. “Bu tehditle etkili bir şekilde yüzleşmek için psikoloji, davranışsal ekonomi ve halk sağlığı gibi disiplinlerde içgörülere ihtiyacımız var.” Üzüntü Sigara İçin En Güçlü Duygusal Tetikleyici Olabilir Kanısı ön plana çıktı.

Bulgular Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler kitabında yayınlandı .