4.000 yıllık kil tablet sayesinde 11 kayıp kentin yeri tespit edildi.

Antik Sümerler tarafından geliştirilen eski çivi yazısı

Eski kil metinlerinin dikkatli bir şekilde çevirisinin yapılması, arkeologların hiç beklemediği şeyleri ortaya çıkardı: Mesela zamanla ortadan kaybolan antik kentlerin yerlerini.

Tabletler, günümüz Türkiye’sinde Kaneş(Kültepe) diye bilinen antik bir kentte ortaya çıkarıldı. Washington Post Gazetesi’nde yer alan habere göre Orta Asur Krallığında bulunan ticaret merkezleri hakkındaki detaylı bilgileri kil tabletler sayesinde öğrenildi.

Arkeologlar, Asur İmparatorluğu’ndaki eski tüccarlar tarafından oluşturulan 4.000 yıllık kil tablet sayesinde 11 kayıp kentin yerini tespit etti.

Antik Sümerler tarafından geliştirilen eski çivi yazısıyla yazılmış kil tabletler, bir dizi ticari işlem, hesap, mühür, sözleşme ve hatta evlilik belgesi hakkında ayrıntılı bilgiler vermektedir.

Rapora göre keşif, Eski Asur İmparatorluğu hakkındaki düşüncemizi değiştirme potansiyeline sahiptir.

Tüm bilgileri topladıktan ve bunların anlaşılmasını sağladıktan sonra araştırmacılar,  kil tabletlerinde bahsedilmiş olması muhtemel yerleri tasvir etmeye başladılar: kayıtlar, arkeologlar tarafından henüz keşfedilmemiş olanlardan, önceden keşfedilmiş Mezopotamya şehirleri arasındaki mesafeye kadar ipucu vermektedir.

Harvard Üniversitesi Asuroloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Gojko Barjamoviç’e göre, Kaneş’de bulunan 12.000’den fazla kil tableti üzerinde çalıştıktan sonra, elde edilen verilerden Mezopotamya şehirlerinin bir haritasını oluşturmak mümkün oldu.

Şimdi ise arkeologlar, tarihin ilk teşkilat yapısına sahip uygarlıklarından biriyle ilgili daha fazla bilgi edinmek için belirlenmiş yerleri kazmaya başlamalılar.

Uzmanlar, hâlihazırda bunlardan 26’sını tespit ettiklerini düşünmektedir; 15 tanesi daha önce bulunmuştu, ancak 11 antik kent keşfedilemeyerek gizemini korumaktaydı.