Beyninizi Eğiterek Fobiyi Yenebilir Misiniz?

Fobileri tetikleyen bazı şeyler

Fobileri tetikleyen bazı şeylerden kaçınmak daha kolaydır. Örneğin, yarasadan korkan insanların günlük yaşamda bu hayvanlarla karşılaşma ihtimali aslında pek yoktur. Ancak sosyal fobisi olan birisi normal bir yaşam sürmekte zorluk çeker. Fobilerin tedavisinde kullanılan çeşitli yöntemler var. En popüler olanlar arasında bilişsel davranışçı terapi gibi konuşmaya dayalı tedaviler ve maruz bırakma terapisi (beyni yeniden eğiterek fobi tetikleyicisine verdiği tepkiyi değiştirme) sayılabilir. Esasen buradaki yaklaşım, korkuya koşullanmanın tersi: Hasta, tetikleyiciyi mantıklı ve olumlu düşüncelerle ilişkilendirmeyi öğreniyor.

Araştırılan diğer bir yaklaşım da kendi kendini tedavi etmesi beyni için kandırmak. İllüzyonist Derren Brown, “Fear and Faith” adlı TV programında bir deney yaptı: Brown, farklı fobileri olan insanlara Rumyodin adında mucizevi bir ilaç verdi. Yükseklikten korktuğunu söyleyen bir gönüllü, yüksek bir köprünün kenarına rahatça oturabildi. Topluluk önünde konuşmaktan korkan bir diğer gönüllü ise oyunculuk seçmelerine katıldı. Oysa gerçekte Rumyodin diye bir ilaç yoktu. Katılımcılara basit bir salin solüsyonu enjekte edilmiş ve hap yerine şeker drajeleri verilmişti.

Bu inanılmaz sonuçlar, sahte bir tedavinin bile gayet gerçek sonuçlar verebildiğini bir kez daha kanıtladı. Buna “plasebo etkisi” deniyor. Bilim insanları bu etkinin fiziksel ve psikolojik sorunları tedavi etmede nasıl kullanılabileceğini araştırıyor.