Çikolata Doğal Mucize

Saf kakaodan üretilen, üretim sürecinde içine sağlığa zararlı yağlar, rafine karbonhidratlar, kimyasal katkılar eklenmeyen bitter çikolata son derece zengin doğal bir mucize. İçeriğinde vücudumuz için gerekli mineral (magnezyum, çinko, demir, kalsiyum, bakır, kükürt, potasyum) ve vitaminler (B1, B2, B3, B5, B8 ve E vitaminleri) bulunuyor.

Fakat her besin gibi bir kalori içeriği olduğundan ve kakaonun içine başka besin grupları da girdiğinden miktarına dikkat ederek tüketmekte fayda var. Amerikan Kalp Derneği’ne göre, kadınlar için şekerden alınan enerjinin günlük maksimum 100 kalori, erkekler içinse 150 kalori olması gerekiyor.

Örneğin, yüzde 72 kakao içeren bir çikolatanın 25 gramını tüketmenizde zarar olmuyor ama tabii ki gün boyunca başka bir besinden şeker almadığınız sürece.

Hafıza Güçlendiren Etki

Antioksidan özelliğiyle ve flavonoid içeriğiyle çikolata, beyne kan akışını artırarak, beyin ve sinir sistemini serbest radikallerin vereceği hasara karşı koruyup beyin hücrelerinin yenilenmesinde de etkin rol oynuyor. Ayrıca çikolata, beyindeki serotonin seviyesini yükselterek beynin algılama kapasitesini artırmaya ve hafızanın kuvvetlenmesine yardımcı oluyor.

Stresi Yatıştırıyor

Çikolatanın ana maddesi olan kakao, doğal uyarıcı ve canlandırıcı etkiye sahip olmakla birlikte kişinin enerji metabolizmasını da yükseltmekte etkin rol oynuyor. Bunun yanında triptofan amino asiti içeren kakao, stresin yatıştırılmasına da yardımcı oluyor.

Kalp İçin Koruyucu Kalkan

Kakaoda bulunan stearik asit, doymuş yağ asidi olmasına rağmen, kolesterol katkısı olmayan bir bileşen. Bunun yanında kakaoda bulunan epikateşin ve gallik asit gibi flavonoidler strese bağlı gelişebilecek kalp aritmisi problemleri ve kalp krizini önlemede de etkili. Antioksidan özelliği sayesinde de çikolata, kalbi serbest radikallerin zararlı etkisine karşı koruyarak, az miktarda tüketiminde kalp sağlığını korumaya yardımcı oluyor.

Ayrıca çikolata, potasyum içeriğiyle tansiyonun dengelenmesine destek oluyor. İdrar söktürücü özelliğiyle doğal bir diüretik olan kakao, yüksek tansiyonun düşmesini de sağlıyor.

“Kakao çekirdeklerinin kolesterol düşürücü, kan akışını düzenleyici, konsantrasyonu artırıcı ve cilde olumlu etkilerinden faydalanabilmek için kakao oranı yüksek olan bitter çikolataları günde 25 gram kadar tercih edebilirsiniz. Bu tüketim şekli ile çikolatanın mutluluk ve sağlık veren etkisinden faydalanmak mümkün.”