Göz önünde saklanan yüzlerce tozlu kara delik bulundu

Gökbilimciler, tozlu galaktik merkezlerin yeni bir X-ışını araştırmasında daha önce bilinmeyen 400 kara delik tespit etti.
Gökbilimciler, tozlu galaktik merkezlerin yeni bir X-ışını araştırmasında daha önce bilinmeyen 400 kara delik tespit etti.

Gökbilimciler, tozlu galaktik merkezlerin yeni bir X-ışını araştırmasında daha önce bilinmeyen 400 kara delik tespit etti.

Gökbilimciler, galaksilerin merkezindeki yıldızlar ve tozla beslenen önceden gizlenmiÅŸ 400’den fazla karadelik ortaya çıkardılar. Görünüşe göre NASA‘nın Chandra X-ray Gözlemevi kullanılarak keÅŸfedilen yeni kara deliklerin çoÄŸu, toz kozalarının altına gömüldükleri için ÅŸimdiye kadar bilinmiyordu.

GüneÅŸ’ten milyonlarca kat daha ağır olabilen süper kütleli karadelikler , evrendeki hemen hemen her galaksinin merkezinde yaşıyor. NASA’ya göre bu devasa nesneler, yakın çevrelerindeki gaz, toz ve yıldızlarla beslenirken parlak enerji ışınları üretiyor ve Aktif Galaktik Çekirdekler (AGN) olarak bilinenleri yaratıyor.

Harvard ve Smithsonian Astrofizik Merkezi’nin Seattle’daki Amerikan Astronomi DerneÄŸi’nin 241. toplantısında 11 Ocak’ta düzenlediÄŸi basın toplantısında Astronom Dong-Woo Kim , AGN’nin özellikle elektromanyetik spektrumun X-ışını kısmında parlak olduÄŸunu söyledi. Ayrıca, optik ışıkta onları AGN olarak tanımlayan belirgin görünür desenler bırakıyorlar, diye ekledi. Ancak, AGN ile iliÅŸkili belirli optik imzalar olmadan tonlarca X-ışınları yayan bazı nesnelerin tespit edildiÄŸini söyledi Kim ve bunlara “X-ışını parlak optik olarak normal galaksiler” veya “XBONG’ler” adı verildi.

Bu gizemli varlıkları daha fazla araÅŸtırmak için o ve meslektaÅŸları, Chandra tarafından yakalanan 300.000’den fazla parlak X-ışını nesnesinden oluÅŸan bir kataloÄŸa baktılar.

Daha sonra Sloan Digital Sky Survey’den (SDSS) gece gökyüzünün optik görüntülerini aldılar ve X-ışını parlak, ancak optik olarak normal nesneleri seçmek için iki veri setini birleÅŸtirdiler. Kim, araÅŸtırmacıların Dünya’dan 550 milyon ila 7,8 milyar ışıkyılı uzaklıkta bulunan 820 XBONG tespit ettiÄŸini ve bunun ÅŸimdiye kadar yapılmış en büyük örnek olduÄŸunu söyledi.

X-ışınları toza nüfuz ederken, optik ışık onun tarafından engellenir, bu nedenle Kim ve meslektaÅŸları, bu 820 XBONG’ların büyük miktarda tozla çevrili kara delikler olup olmadığını anlamaya çalıştılar. 

Astronom Dong-Woo Kim, durum böyle olsaydı, en düşük enerjili X-ışını ışığı toz tarafından hafifçe emilirken, en güçlü X-ışını ışığı onun içinden parlak bir ÅŸekilde parlamaya devam ederdi, dedi. Ekibi, XBONG’ların yaklaşık %50’sinde tam olarak bu modeli gördü ve bunların tozlu kozalara gömülü AGN’ler olduÄŸunu öne sürdü.Â