Neden grip a覺lar覺 her y覺l deiir ?

Peki neden uzun d繹nem koruma salayan tek bir a覺 yok? K覺zam覺k, 癟i癟ek gibi hastal覺klara kar覺 tek bir a覺yla ba覺覺kl覺k kazanabiliyorsak grip a覺s覺 da bu ekilde haz覺rlanamaz m覺? Maalesef hay覺r; 癟羹nk羹 gribe sebep olan influenza vir羹s羹, s羹rekli evrim ge癟iriyor. A覺 sayesinde ba覺覺kl覺k sistemimiz vir羹se kar覺 korunmay覺 繹reniyor; bir y覺l sonra, hatta bazen y覺lda birka癟 kez vir羹s羹n farkl覺 bir varyant覺na yenik d羹ebiliyoruz. Sonu癟 olarak bu vir羹s tehlikeli olmaya devam ediyor. D羹nyada her y覺l ortalama 500 bin kii bu vir羹s羹n neden olduu hastal覺klar y羹z羹nden yaam覺n覺 kaybediyor.

Yeni bir 癟al覺ma, grip vir羹s羹n羹n t羹m tiplerine kar覺 etkili olabilecek bir a覺n覺n neden gelitirilemediine dair yeni bulgular sundu. Buna g繹re ba覺覺kl覺k sistemimiz vir羹s羹n 繹nceki versiyonlar覺n覺 haf覺zas覺na almak yerine, yeni varyanta kar覺 bir savunmay覺 s覺f覺rdan oluturuyor ve bunu yaparken 癟ounlukla daha 繹nce vir羹sle ilgili bir deneyimi olmam覺 ba覺覺kl覺k h羹crelerini kullan覺yor. Rockefeller niversitesi profes繹rlerinden Gabriel D. Victora, Ba覺覺kl覺k sisteminin 繹nceden bildii eyler 羹zerine koruma ina etmesini salayabilirsek grip, HIV veya Hepatit C gibi h覺zl覺 evrimleen vir羹slere kar覺 daha etkili a覺lar da gelitirebiliriz diyor.

EVRENSEL GRIP AISI Victora ve ekibi, birinci ve ikinci kez grip a覺s覺 olan farelerde ba覺覺kl覺k h羹crelerinin davran覺覺n覺 arat覺ran bir 癟al覺ma yapt覺lar. Bu deneylerde 繹zellikle B h羹creleri (antikor 羹reten beyaz kan h羹creleri) dikkate al覺nd覺. Antikorlar, v羹cuda giren vir羹s gibi yabanc覺 maddelere sald覺rarak veya dier h羹crelerin sald覺rmalar覺 i癟in bunlar覺 bir nevi etiketleyerek koruma salayan proteinler. Enfeksiyon veya a覺lama s覺ras覺nda B h羹creleri lenf nodlar覺ndaki tohum merkezlerine ak覺n edip yeni sald覺rgan覺 hedefleyene dek mutasyon ge癟iriyorlar.

Victoraya g繹re tohum merkezleri eitim kamp覺 gibi. B h羹creleri bu b繹lgelere 癟ok k繹t羹 girip 癟ok iyi 癟覺k覺yorlar ve hedeflerine daha s覺k覺 balanan 癟ok daha g羹癟l羹 antikorlar sal覺yorlar. Bu 癟ok iyi B h羹creleri, ba覺覺kl覺k sisteminin h羹cresel bellei oluyor ve vir羹s羹n bir b繹lgesine yap覺an antikorlar salg覺l覺yorlar. 襤deal olarak v羹cut bir vir羹se veya a覺ya tekrar maruz kald覺覺nda, B h羹crelerinin tohum merkezlerine d繹n羹p, evrimlemi olan vir羹se kar覺 daha karma覺k ve g羹癟l羹 antikorlar 羹retmesi gerekirdi. 襤te, arat覺rmac覺lar覺n evrensel bir grip a覺s覺 yapmalar覺 i癟in ihtiya癟lar覺 olan ey de bu. Burada ana fikir, a覺y覺 tekrar ederek bellek h羹crelerinin tohum merkezlerine tekrar d繹nmelerini salamak diyor

Victora: S羹per B h羹crelerine d繹n羹meleri i癟in birka癟 kez evrimlemeleri gerekli. Fakat incelemelerde B h羹creleri geri d繹nm羹yor; baka birey oluyordu. Arat覺rma ekibi ilk a覺 s覺ras覺nda farelerin tohum merkezlerini floresan renklerle genetik olarak iaretlediler ve ikinci a覺da sonraki neslin nas覺l davranaca覺n覺 g繹rmek istediler. a覺rt覺c覺 bi癟imde; ikinci a覺da tohum merkezlerine giren B h羹crelerinin %90覺 renksizdi; yani bunlar yeni h羹crelerdi. Genetik analiz sonras覺nda bu h羹crelerin (genellikle B h羹crelerinin maruz kald覺覺) mutasyondan ge癟medikleri, yani buraya (tohum merkezine) ilk kez geldikleri ortaya 癟覺kt覺. Fakat bu eitim kamp覺n覺n duayenlerinden eser yoktu. 襤lk a覺da tohum merkezine girmi olan y羹zlerce tip B h羹cresinden yaln覺zca birka癟覺 ikinci a覺da geri d繹nm羹t羹 ve bunlar覺n 癟ou vir羹se balanabiliyordu. Belli ki; ikinci kez kampa girmek yaln覺zca birka癟 繹zel B h羹cresine tan覺nm覺 bir imtiyazd覺. 襤leriki 癟al覺malarda insanlarda da ayn覺 ekilde seyrettii anla覺l覺rsa bu bulgular a覺 tasar覺m覺 konusunda baz覺 fikirler verebilecek.

G羹癟l羹 B h羹creleri oluturabilmek i癟in arat覺rmac覺lar覺n, h羹creleri kampa geri d繹nmekten neyin al覺koyduunu bilmeleri gerekiyor. H羹crelerin geri d繹nmesini engelleyen s覺n覺rland覺rman覺n ne olduunu anlayabilirsek, bu darboaz覺n etraf覺ndan dolaarak tekrarl覺 a覺 yakla覺mlar覺nda baar覺 elde edebiliriz diyor Victora. B繹ylece h羹creler, grip vir羹s羹n羹n varyantlar覺na kar覺 g羹癟l羹 koruma salayabilmek i癟in birden fazla mutasyon ge癟irebilirler.