Türkiye’ nin Ä°lk Bira Fabrikası ‘ Bomonti’

Bomonti Bira Fabrikası
Bomonti Bira Fabrikası

Bomonti Bira Fabrikası, Şişli’de bulunduğu semte adını veren ve İsviçreli Bomonti kardeşler tarafından kurulan, Türkiye’nin ilk modern bira fabrikasıdır. 1890 yılında İstanbul Feriköy’de kurulan fabrika, 1902’de bugünkü yerinde hizmet vermeye başlamıştır.

1912 yılında, Bomonti ve rakipleri olan Nektar Şirketleri birleşerek, Bomonti-Nektar Birleşik Bira Fabrikaları şirketini kurmuşlardır. Ayrıca 1930’lu yıllarda açılan Bomonti Bira Bahçesi, 1950’li yıllara kadar İstanbullulara hizmet vermiştir. Fabrika, 1938’de Tekel’in yönetimine girmiştir.Uzun bir süre sonra Efes Pilsen tarafından satın alınmıştır. 1976 yılında 37 milyon litre üretime ulaşmıştır.

Binayı ve arsasını alan “IC İçtaÅŸ Ä°nÅŸaat”, 2010 yılında bu alan üzerinde yeni bir otel projesine baÅŸlamıştır. 2015 yılından itibaren bina eÄŸlence merkezi olarak kullanılmaktadır.

Atatürk ile İnönü Bomonti bira fabrikası için kapışmış

5 Aralık 1946
(Bu tarihte Recep Peker Başbakan, İsmet İnönü Cumhurbaşkanı)

Meclis’te söz arasında Kâzım Özalp (Atatürk’ün yakın silah ve dava arkadaşı. O tarihte CHP Grup BaÅŸkanvekili, 1937’de Milli Savunma Bakam) Ä°smet inönü ile Atatürk’ün arasının nasıl açıldığını anlattı, îş, 1937 yılında Ä°evfik Rüştü AraÅŸ (Dönemin DışiÅŸleri Bakanı) Nyon Konferansı’nda iken, Ä°stanbul’da bulunan Atatürk ile doÄŸrudan doÄŸruya muhabere edip talimat almasıyla baÅŸlamış, inönü Bakanlar Kurulu’ndaki arkadaÅŸlarına “Böyle ÅŸey olur mu? Mesuliyet bizim üzerimizde” demiÅŸ. “Ayrıca Tevfik Rüştü yanlış malumat verip yanlış iÅŸler de yapıyor. Bunu önlemek için Ä°stanbul’dan aldığı talimatı nakzedelim, aksine emir verelim” demiÅŸ. Öyle yapmışlar. Tevfik Rüştü yalvarmış. “Mahcup olacağım” demiÅŸ. DinlememiÅŸler. Bu mesele böyle kapanmış. Atatürk Ankara’ya geldikten sonra bir gün Şükrü Kaya, (Dönemin İçiÅŸleri Bakanı) Ä°nönü’ye gelmiÅŸ. “Bu akÅŸam Çankaya’da heyet-i vekile var. Bazı kararlar tebliÄŸ edeceÄŸiz” demiÅŸ. Ä°smet Ä°nönü “Ya, acaba bu kararlar nedir?” demiÅŸ. Şükrü Kaya “Ä°stanbul’da Bomonti bira fabrikasının kapatılması, Ankara’da çiftlikteki fabrikanın kalması” demiÅŸ.

Atatürk bize bunu yapar mı?
Şükrü Kaya ayrıldıktan sonra Ä°nönü, Kâzım Özalp’e “Ne dersin Atatürk bunu bize yapar mı? Böyle ÅŸey olur mu?” demiÅŸ. AkÅŸam Çankaya’da Kâzım Özalp ile Ä°nönü yan yana oturuyorlarmış. Bir aralık Atatürk “Bu Ä°stanbul’daki fabrikayı kapatmalı. Bir iÅŸe yaramıyor” demiÅŸ, inönü anlamazdan gelmiÅŸ. “Hangi fabrikayı PaÅŸam?” demiÅŸ. Atatürk “Bomonti fabrikasını” demiÅŸ. Bu söz üzerine Ä°nönü hiddetle “Bu nasıl iÅŸ? Bu nasıl hükümet? Bizim gıyabımızda görüşülüyor, kararlar alınıyor. Sonra bize tebliÄŸ ediliyor. Böyle bir ÅŸey olur mu? Böyle hükümet olur mu?” demiÅŸ. Atatürk “Ne oluyorsun yahu?” demiÅŸ. Ä°nönü “Evet, hem de bunu kim yapıyor? Atatürk yapıyor. Bir takım gayri mesul insanlarla karar verip bize tebliÄŸ ediyor” demiÅŸ. Atatürk bu asabiyetin manasını anlamamış. Kâzım Özalp, Ä°smet inönü’nün eteÄŸini çekmiÅŸ, sigara vermiÅŸ. Bunun üzerine Atatürk ‘Anlaşıldı. Bu akÅŸam seninle konuÅŸulmayacak” demiÅŸ ve ayaÄŸa kalkarak “Allahaısmarladık” diyerek ayrılmış.

Ä°nönü’ye iki ay “zorunlu izin”
Ertesi gün Kâzım Özalp, Ä°nönü’ye telefon etmiÅŸ. “Görüşelim” demiÅŸ. Ä°nönü, Kâzım Özalp’in evine gelmiÅŸ. Kâzım Özalp ‘AkÅŸam iyi yapmadın. Hizmetçilerin falan önünde doÄŸru olmadı. Bunu uzatmamak. Sen Atatürk’e sokul. Kapansın bu iÅŸ. Bu akÅŸam nasıl olsa önceden kararlaÅŸtırmıştınız. Ä°stanbul’a beraber gidecektiniz. Gidin” demiÅŸ. Ä°nönü de “DoÄŸru söylüyorsun. Öyle yapayım” demiÅŸ. AkÅŸam trene gitmiÅŸ. Sonradan Kâzım Özalp’e anlattığına göre trende Atatürk kendi vagonunda, Ä°nönü ayrı vagonda imiÅŸler. Atatürk, Ä°nönü’yü çağırmamış. YemeÄŸe giderken Ä°nönü mahsus koridora çıkmış. Atatürk “Sen yorgunsun, sinirlisin” demiÅŸ. Ä°nönü “Evet PaÅŸam, isterseniz çekileyim” demiÅŸ. Atatürk “Yok çekilme ama iki ay izin vereceÄŸim” demiÅŸ.

Sonradan Kâzım Özalp Heybeli’de Ä°nönü’yü ziyaret etmiÅŸ. O sırada Ä°nönü izinli, Celal Bayar baÅŸbakan vekili. Kâzım Özalp “Sen Atatürk’e sokul. Dargınlık yapma” demiÅŸ. Tarih kongresi mi, dil kurultayı mı varmış o sırada Dolmabahçe’de. “Oraya git iÅŸtirak et” demiÅŸ. Ä°nönü bunu da yapıyor. Atatürk’ün yanında oturuyor. Fakat toplantı sonunda Atatürk Ä°nönü’ye pek iltifat etmiyor. Ä°nönü Dolmabahçe’den ayrılıyor. Atatürk Kâzım Özalp’i alıkoyuyor. “KonuÅŸalım” diyor ve ona “Bu mezuniyet falan deÄŸil, Ä°smet PaÅŸa’yı baÅŸbakanlıkta bırakmayacağım, Celal Bayar’ı yerine geçireceÄŸim. Yalnız Ä°nönü bunu senden deÄŸil, benden duysun” diyor. Sonra “Mamafih sorarsa söyleyebilirsin” diyor. (Cumhuriyetin kuruluÅŸundan itibaren 13 yıl BaÅŸbakanlık yapan Ä°smet Ä°nönü, bu olayların yaÅŸandığı tarihten sonra koltuÄŸunu Celal Bayar’a bıraktı)