Atom Neye Benzer, Hiç Atom Gördünüz mü ?

Zaman geçtikçe mikroskoplar gittikçe güçlendi, böylece aşırı küçük dünyanın daha derinliklerini görebiliyoruz. Siz hiç atom gördünüz mü?

Geleneksel ışık mikroskopları bu soğan hücrelerini ve kromozomlar ayrılırken içindeki yapıları görmekte kullanılıyordu. Ama bilim insanları, daha küçük nesneleri gözlemlemek amacıyla daha zekice metotlar geliştirdiler. Işık yerine elektron demetlerini kullanarak kromozomların kendilerinin detaylı görüntülerini oluşturabilmekteyiz.

Yakın zamanlarda çeşitli bilim insanları, malzemeleri en temel ölçekte görebilmeye başladılar: Atom boyutlarında. Los Angeles’ta bulunan California Üniversitesinden bir ekip, platin nano parçacıklarına daha yakından bakmaya başladı. Sadece birkaç nanometre boyutundalar.

Burada gördüğünüz her bir küçük nokta aslında birer platin atomu. Ama araştırmacılar iki boyutlu fotoğrafla yetinmediler. Nano parçacıklara ait farklı açılardan yüzden fazla kesiti görüntüleyip sonra da özel bir filtreyle arka plan gürültüsünü çıkararak neredeyse her bir atomun yerini saptadılar.

Elde edilen bilgi, tüm parçacığın üç boyutta yeniden oluşturulmasında kullanıldı, hem de daha önce görülmemiş bir ayrıntıyla. Bulanık gözükebilir ama bu parçacığın 27,000’den fazla atomdan oluştuğu düşünülüyor. Ve atomlar, bir kuş sürüsüne benzer şekilde hareket ediyor gibi görünüyorlar.

Platinyumun atomik yapısının arada sırada hizalanması bize anlık net bir görüntü sağlıyor. Bu teknik, parçacığın yapısındaki dislokasyon adlı minik düzensizlikleri analiz etmek için kullanılıyor.

Dislokasyonlar, bu parçacıktaki atomun yeşil ve kırmızı katmanlarının yanlış hizalanması gibi hemen göze çarpmazlar. Ama yine de LED’lerin verimliliğinden metal alaşımların sağlamlığına kadar birçok alanda materyallerin özelliklerini ciddi oranda değiştirirler.

Bunun gibi üç boyutlu atomik düzeyde görüntüleme, materyallerin yapısına dair temel ölçekteki kavrayışımızı daha iyi bir hale getiriyor.