Coronavirus: Hamilelik ve bebekler için şu ana kadar bildiklerimiz

Hamilelikte covid-19 hakkında endişelenme
Hamilelikte covid-19 hakkında endişelenme

Covid-19 vakaları dünya çapında çoğalmaya devam ettikçe , hepinizin enfekte olmamaya, elinizi yıkarken en sevdiğiniz 20 saniyelik melodiyi söylemeye, temel olmayan seyahatlerden kaçınmaya veya evden çalışmaya önem gösteriyoruz. Peki ya hamileler? Bebekleri risk altında mı?

Şimdiye kadar, bilgi nispeten azdır. Çin’de koronavirüs teşhisi konan hamile kadınlar belirlenmiş hastanelerde tedavi edilmektedir ve bu tür vakaların yayınlanmış raporları sadece onlarca kişiyi kapsamaktadır. Bununla birlikte, ilk raporlar, covid-19’un hamile kadınlarI veya yeni doğan bebeklerinİ çok fazla etkilemediği gözlemlenmiştir.

Hamilelikte covid-19 hakkında endişelenmenin bir nedeni, hamile olduklarında insanların grip hastalığına yakalanma olasılığının daha yüksek olmasıdır.Bunun nedeni kısmen hamileliğin bir kişinin bağışıklık sistemini baskılamasıdır. Ek olarak, hamileliğin sonraki aşamalarında, fetus ve uterus akciğerler de dahil olmak üzere diğer organları ezmeye başlamasıdır. Sonuç olarak, akciğerlerin bazı bölgeleri havayı daha az dolaştırarak enfeksiyona daha yatkın hale gelir.

Çocuklar neden koronavirüsten çok etkilenmiyor görünüyor?

Bazı enfeksiyon türleri de fetüsü riske sokuyor gibi görünebilir. Uzun süredir, özellikle ilk üç aylık dönemde hamilelikte yüksek ateş, bazı doğum kusurlarıyla ilişkilendirilmiştir. İsviçre’deki Lozan Üniversite Hastanesi’nden David Baud, “Hamilelik sırasında herhangi bir viral enfeksiyonla fetüs düşüğü, ölü doğum, büyüme sorunları, malformasyon riski altındadır” diyor.

Gebe kadınların, yeni koronavirüse benzeyen MERS ve SARS’dan kaynaklanan ciddi hastalık riski altında olduğuna ve bu enfeksiyonların düşük yapma riskini artırdığına dair bazı kanıtlar vardır. Ancak kesin olarak söylemek zor, çünkü sadece çok az hamile insana bu virüslerin bulaştığı bildirildi ve tüm gebeliklerin yaklaşık dörtte birinde düşükler meydana geldi.

Yeni vaka çalışmaları

Bugün Çin’deki Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde Yalan Liu ve meslektaşları tarafından yayınlanan bir rapor , dört bebeğini doğurduklarında virüs bulaşmış dört kadını kapsıyor. Ancak dört bebek, herhangi bir covid-19 semptomu olmadan sağlıklı doğdu.

Bir bebeğin nefes almada hafif sorunları vardı, ancak birkaç günlük tedaviden sonra iyileşti. İkisinin döküntüleri vardı, ancak tedavi olmadan 10 gün içinde kayboldu. Bebeklerin üçü virüs için test edildi, hiçbirinde virüs yoktu.

10 bebeği doğuran dokuz kadını kapsayan bir başka çalışmada, daha karışık sonuçlar bildiriliyor. Dokuz bebek hayatta kaldı ve hiçbiri yeni koronavirüs için pozitif değildi, ancak altısı nefes darlığı ile doğdu ve ikisinin ateşi vardı.

Koronavirüs antiviral ilaçları ve aşıları test etme yarışı sürüyor

İngiltere’deki Kraliyet Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar (RCOG) başkan yardımcısı Pat O’Brien, diğer raporların daha güven verici olduğunu söylüyor. Hamilelik sırasında covid-19 olan 15 kadını kapsayan bir rapor, kadınların hamile olmayan kadınlardan daha kötü semptomlara sahip olduğuna dair hiçbir kanıt bulamadı. “Bu raporda, hamile kadınlar antiviral ilaçlar kullanılmadan bir iyileşme sağladılar.” Bu çalışma yazıldığı zaman, kadınların 11’i doğum yapmış ve hiçbir bebeği enfekte doğmamıştı.

Yenidoğan ayrılığı

Çin’deki doktorlar ihtiyatlı davrandılar ve doğumdan kısa bir süre sonra virüs teşhisi konan insanlar iki hafta boyunca yeni doğan bebeklerinden ayrıldı. Bu bebekler özel beslenmiştir ve sağlıklı görünmektedir.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri de benzer önlemler öneriyor . Ama İngiltere Kraliyet Pediatri ve Çocuk Sağlığı Koleji ile işbirliği yapan O’Brien, “Bu çok zor bir karar ve artıları ve eksileri dengeleme meselesi” diyor. “Anne ve bebeği ayırırsanız, bağ kurmanın ve daha iyi emzirmenin tüm faydalarını kaybedersiniz.”

İlk raporlar virüsün anne sütü ile anneden bebeğe geçmediğini gösteriyor . Ancak sağlık kurumları, virüs bulaşmış yeni annelere, emzirirken, ellerini yıkamak ve yüz maskesi takmak gibi önlemler almasını tavsiye etmektedir.

O’Brien ; Aslında, doğumdan önce virüsten iyileşen insanlar, ona karşı antikorlar geliştirecek ve emzirerek bebeklerine virüse karşı biraz koruma sağlayabilir. Bu şekilde, bu tür bebekler teknik olarak virüse karşı herhangi bir aşı alan ilk kişi olabilir, diyor

https://www.newscientist.com/article/2237352-coronavirus-what-we-know-so-far-about-risks-to-pregnancy-and-babies/#ixzz6HVyuBBRR