Dünyadaki özel Şirketlerin Mars hayalleri

Space X

2002’de kurulan ABD merkezli Space X, bugün en aktif uzay kuruluşlarından biridir. 2009’da bir sıvı yakıt roketini
(Falcon 1) Dünya yörüngesine taşımayı başaran SpaceX, 2012’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo taşımayı
başaran ilk özel şirket unvanını da almıştır. Uzay uçuşlarının maliyetinin azaltılması için yeniden kullanılabilir
roketler üzerinde çalışmalarını yoğunlaştıran Space X, 2015’te fırlatma roketlerini yere güvenli şekilde indirmeyi
başarmış, 2017’de ise Falcon 9 roketini iki kez uzay misyonunda kullanabilmiştir.Şirketin kurucusu Elon Musk, 2016’da Meksika’daki
bir uzay kongresinde şirketinin Mars misyonunu açıklamıştır. Buna göre SpaceX’in geliştereceği ağır yük fırlatma roketleri, 2024’ten itibaren her 26 ayda bir Mars’a en az 100 insan ve tonlarca kargo taşıyacak, kızıl gezegende oluşturulacak koloni 40 yıl içinde kendi kendine yeterli hale getirilecektir. Şirketin bu amaçla geliştirdiği ve BFL (Big Falcon Rocket) adını verdiği roket ilk denemesini 2018’de başarıyla tamamlamıştır. Üç fırlatma motorlu roketin her üç roketi de yere güvenle inmiştir. Roket Nisan 2019’daki ikinci denemesinde de ağır bir uyduyu uzaya taşımayı başarmıştır.

Boeing

ABD merkezli hava ve uzay araçları üreticisi Boeing, NASA ile yaptığı anlaşma uyarınca ağır kargo fırlatma roketiyle uzay mekiklerinin yerini alabilecek çok kullanımlık bir uzay aracının inşası üzerinde çalışmaktadır. Şirket, ağır kargo fırlatma roketinin öncelikle Ay misyonlarında, ardından Mars misyonlarında kullanacağını belirtmektedir.

Lockheed Martin

ABD merkezli savunma sanayii şirketi Lockheed Martin de uzay araçları üretimi gerçekleştirmektedir. GPS uydularını geliştiren ve bu uyduların üçüncü neslini hayata geçiren Lockheed Martin, Mars misyonu için MAVEN adı verilen yörünge uydusunu geliştirmiştir. Sözkonusu uydu halen aktiftir. Ay’a yeniden insanlı bir misyon gerçekleştirmek için Gateway adı verilen bir indirme aracı üzerinde çalışan Lockheed Martin, Mars yörüngesinde de bir üs kurma hazırlığı içindedir. Şirketin ayrıca bu üs ile Mars yüzeyi arasında mekik seferleri düzenleyecek, yeniden kullanılabilir, su gücünden yararlanan bir indirme aracı üzerinde çalıştığı da belirtilmektedir.

MarsOne

Hollandalı girişimci Bas Lansdrop, 2012’de kamuoyuna duyurduğu MarsOne projesiyle, Mars üzerinde 2025 yılında ilk koloniyi kurmayı amaçladığını bildirmiştir. Girişim uluslararası medyada büyük ilgi uyandırmış, ilk kolonide yer almak için gönüllü olunması yönündeki çağrıya tüm dünyadan 200 binin üzerinde kişi başvurmuş ve yapılan elemenin ardından ilk 100 kişi belirlenmiştir. Şirketin Mars yolculuğu için SpaceX ile anlaştığı da öne sürülmüş ancak şirket Şubat 2019’da iflas etmiştir.