Fizik癟ilerin cevap bulamad覺覺 konu: ZAMAN

Bilim insan覺 olarak fark edilmenin yollar覺ndan birisi, olduk癟a zor bir problemin 羹stesinden gelmektir. Fizik癟i Sean Caroll imdiye kadar hi癟 bir bilim insan覺n覺n tamam覺yla a癟覺klayamad覺覺 癟ok eski bir soruyu cevaplamaya 癟al覺arak, fizik癟i 癟evrelerinde bir nevi rock y覺ld覺z覺 haline geldi: Zaman nedir?

Zaman覺n y繹n羹 hakk覺nda bir sunum yapt覺覺, Amerikan Bilimde 襤lerleme Derneinin y覺ll覺k toplant覺s覺nda, kat覺l覺mc覺lar, 癟al覺malar覺n覺n hayran覺 olduklar覺n覺 s繹ylemek i癟in yol boyunca Carroll覺 durdurdular. Carroll toplant覺 esnas覺nda bulutuu Wired.com 癟al覺anlar覺na bir r繹portaj vererek, teorilerini ve zaman覺n daima ileri doru akt覺覺, asla geriye doru akmad覺覺 ger癟ek d羹nyada Gelecee D繹n羹 filmlerinin ba karakteri Marty McFly覺n ba覺ndan ge癟enlerin asla olamayaca覺n覺 anlatt覺.

Albert Einsteina g繹re zaman

Zaman, bir an覺 baka bir anla k覺yaslad覺覺m覺zda ortaya 癟覺kan alg覺d覺r. Penceremizden d覺ar覺ya bakt覺覺m覺zda, g繹r羹 alan覺m覺za giren ilk nesne ile ikinci nesneyi g繹rd羹羹m羹z an aras覺nda bir s羹re olduunu d羹羹n羹r ve arada ge癟en s羹reye zaman deriz. 襤kinci nesneyi g繹rd羹羹m羹z anda, ilk nesnenin bilgisi beynimizde oluan bir bilgidir; o bilgiyi yaad覺覺m覺z anla kar覺lat覺rarak zaman alg覺s覺n覺 elde ederiz. Bu kar覺lat覺rmay覺 yapmazsak zaman alg覺m覺z da olmaz. Zaman alg覺 sonucu oluan ve tamamen alg覺layana bal覺, g繹receli (izafi) bir kavramd覺r.

G繹relilik Teorisi20. y羹zy覺l覺n en b羹y羹k fizik癟isi olanAlbert Einsteina aittir. 襤zafiyet Teorisi olarak da bilinen teoriye g繹reuzayve zaman bir alg覺d覺r. Mutlak zaman yoktur; uzay ve zaman覺 alg覺lamam覺z, bulunduumuz yere ve hareketlerimize bal覺d覺r. Bir cismin h覺z覺na ve konumuna g繹re, zaman h覺zl覺 veya yava ge癟er. Cisim h覺zland覺k癟a zaman yavalar. Yani h覺z artt覺k癟a zaman k覺sal覺r; daha yava akarak sanki durma noktas覺na yakla覺r.

Bu durumu Einstein覺n 癟ok bilinen ikizler 繹rnei ile a癟覺klayabiliriz. Bu 繹rnekte ikiz kardelerden biri D羹nyada kal覺r, dieri 覺覺k h覺z覺na yak覺n bir h覺zla uzay yolcuuna 癟覺kar. Uzaya 癟覺kan karde, geri d繹nd羹羹nde ikiz kardeini kendisinden 癟ok daha yal覺 bulur. Bunun nedeni uzayda h覺zla seyahat eden karde i癟in zaman覺n daha yava akmas覺d覺r.

Bir cismin h覺z覺 gibi, konumu da zaman覺 etkiler. Genel G繹relilik Kuram覺, 癟ekim merkezlerinin yak覺n覺nda zaman覺n daha yava akt覺覺n覺 ifade eder. nl羹 fizik癟i Stephen Hawking, bu ger癟ei yine bir ikiz 繹rneiyle 繹yle a癟覺kl覺yor: Bir 癟ift ikizi d羹羹nelim. Diyelim ki ikizlerden biri da覺n tepesinde yaas覺n, 繹tekisi deniz y羹zeyinde. 襤lk ikiz (yani da覺n tepesinde yaayan) ikincisinden daha 癟abuk yalanacakt覺r. Yani yeniden kar覺lat覺klar覺nda 繹b羹r羹nden daha yal覺 olacakt覺r. G繹relilik kuram覺n覺n doruluu, iki bilim adam覺; Igna-zio Ciufolini ve Erricos Pavlis taraf覺ndan 癟eitli 繹l癟羹mler yap覺larak kan覺tland覺.NASA, projeye 600 milyon dolarl覺k bir b羹t癟e ay覺rm覺t覺. NASAn覺n yetkililerinden olan Erricos Pavlis, Einstein覺n, D羹nya gibi b羹y羹k cisimlerin kendi eksenleri etraf覺nda d繹nerken uzay ve zaman覺 b羹kt羹羹n羹 s繹ylediini, kendilerinin de bundan yola 癟覺karak arat覺rma yapt覺klar覺n覺 belirtti. Arat覺rman覺n sonucunda 繹l癟羹m yap覺lan uydular覺n y繹r羹ngesinde D羹nyan覺n d繹n羹 y繹n羹nde y覺lda iki metrelik sapma belirlendi. Yani uydular y繹r羹ngelerinden y覺lda iki metre kadar d覺a doru itiliyorlard覺. Bu, Einstein覺n uzay-zaman s羹r羹klenmesiyle ilgili hesaplar覺yla %99 uyumlu bir bulguydu.

Basit anlamda ZAMAN

Bilim, felsefe, din ve sanat farkl覺 zaman tan覺mlar覺na sahiptirler, ama 繹l癟羹m sistemi g繹receli olarak tutarl覺d覺r. Saatler, saniyeleri, dakikalar覺 ve saatleri temel almaktad覺r. Temel olarak bu birimler tarih boyunca deikenlik g繹sterse de, k繹kleri antik S羹mere kadar uzanmaktad覺r. G羹n羹m羹zde zaman, modern uluslararas覺 zaman birimi, saniye veyasezyum atomununelektron ge癟ii ile tan覺mlanmaktad覺r. Ama, zaman tam olarak nedir?

Fizik denklemleri, zaman覺n gelecee doru (pozitif) veya ge癟mie doru (negatif) ge癟ip ge癟medii hususunda eit seviyede iyi 癟al覺maktad覺r. Ancak, doal d羹nyada zaman覺n tek bir y繹n羹 vard覺r, zaman覺n oku olarak an覺l覺r. Zaman覺n geri al覺namamas覺n覺n sebebi ise, bilim d羹nyas覺nda 癟繹z羹mlenememi olan en b羹y羹k sorulardan birisidir.

A癟覺klamalardan birisi, doal d羹nyan覺n termodinamik yasalar覺n覺 takip etmesidir. Termodinamiin ikinci kanunu, kapal覺 bir sistemde, sistemin entropisinin sabit kald覺覺n覺 veya artt覺覺n覺 belirtmektedir. Eer evrenimizi kapal覺 bir sistem olarak d羹羹n羹rsek, evrenin entropisi (d羹zensizlii) asla azalmaz. Dier bir deyile, evren, daha 繹nce bulunduu bir duruma geri d繹nemez. Geriye doru gidemez.

Klasik mekanie g繹re zaman her yerde ayn覺d覺r. Sekronize saatler ise uyum salar. Yine de Einstein覺n genel g繹relilik kuram覺ndan, zaman覺n g繹receli olduunubilmekteyiz. Zaman, bir g繹zlemcinin referans noktas覺na bal覺d覺r. Bu, zaman genilemesi ile sonu癟lanabilir, bu durumda olaylar aras覺ndaki zaman覺n, 覺覺k h覺z覺na yaklamas覺 ile daha uzun hale gelir. Hareketli saatler, hareketsiz saatlerden daha yava 癟al覺maktad覺r, hareketli saatin 覺覺k h覺z覺na yaklamas覺yla birlikte bu etki daha belirgin hale gelmektedir. Jetlerde ki saatler veya y繹r羹nge kay覺t s羹releri D羹nyadakilere g繹re daha yavat覺r, m羹on par癟ac覺klar覺 d羹erken daha yava 癟羹r羹mektedir ve Michelson-Morley deneyi uzun daralma ve zaman genilemesini dorulamaktad覺r.

Bilim insanlar覺, y覺llar 繹nce bu ilgin癟 olay覺, y羹ksek irtifada u癟an bir f羹zenin i癟inde bulunan atomik saat ile ayn覺 zamanda, manyetik alan覺n etkilerinin daha g羹癟l羹 olduu yery羹z羹nde bulunan baka bir atomik saat ile yapt覺klar覺 繹l癟羹mlerle g繹zler 繹n羹ne serdiler.

ABD’nin Colorado eyaletindeki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstit羹s羹’te (NIST) g繹revli fizik癟iler bu defa ayn覺 olay覺, y羹z defa daha hassas iki s羹per atomik saat kullanarak g羹nl羹k hayatta da izleyebildi.

襤癟inde atomik saat bulunan ve y羹ksek irtifada u癟an f羹ze ile yery羹z羹nde bulunan saat yerine, bu sefer sadece 33 santimetrelik bir irtifa fark覺 ile deney yap覺ld覺.

Amerikan bilim dergisi Science’in 24 Eyl羹l tarihli say覺s覺nda yay覺mlanan deneyin sonucuna g繹re, kii 33 santimetre y羹ksekte, yani iki basamak yukar覺da bulununca biraz daha 癟abuk yalan覺yor. Fark 癟ok zay覺f olduu i癟in hemen farkedilmediini belirten arat覺rmaya g繹re bu fark, 97 y覺ll覺k bir 繹m羹rde saniyenin 90 milyarda biri kadar.

Arat覺rmay覺 kaleme alan bilim insanlar覺, bu fark覺n insanlar taraf覺ndan hissedilmese bile, bu 癟ok hassas, ufac覺k fark覺 繹l癟ebilme imkan覺, jeofizik gibi baka arat覺rma alanlar覺nda da kullan覺labileceini belirtiyor.

NIST’teki g繹revli arat覺rmac覺lar, 襤zafiyet Teorisi ya da G繹recelik (relativity) kuram覺n覺n g羹nl羹k hayata baka bir etkisini daha tespit etti. Yapt覺klar覺 arat覺rmaya g繹re, kii saatte 32 kilometre daha h覺zl覺 gittiinde, zaman daha yava ge癟iyor.