I覺k H覺z覺ndan H覺zl覺 Gitsek Ne G繹r羹r羹z ?

I覺k H覺z覺ndan H覺zl覺 Gitsek

Einstein覺n kafas覺n覺 daha 16 ya覺ndayken kurcalamaya balayan bu soru, y覺llar sonra zel G繹relilik Teorisinin ortaya 癟覺kmas覺na neden olacakt覺. Bu teoriye g繹re, 覺覺k h覺z覺 evrensel bir sabittir ve bu nedenle t羹m g繹zlemciler i癟in ayn覺d覺r. Bu da mesafelerin ve zaman aral覺klar覺n覺n mutlak olmad覺覺n覺, cisimlerin dier cisimlere g繹re sahip olduu ba覺l h覺zlar neticesinde deiebileceini s繹yler.

1905te Einstein覺n bu g繹r羹羹n羹 yay覺mlamas覺n覺n ard覺ndan, bu durumun yarataca覺 g繹rsel etkiler 羹zerinde pek 癟ok tart覺ma yaanm覺t覺. Bilim insanlar覺, uzunluk k覺salmas覺 gibi durumlar覺n g繹zlemlenip g繹zlemlenemeyecei 羹zerinde hararetli tart覺malar y羹r羹tm羹t羹. Net cevaplar覺n verilmesi onlarca y覺l alm覺 olsa da, g羹n羹m羹zde cisimlerin ekillerinin, parlakl覺klar覺n覺n ve renklerinin deiebileceini d羹羹n羹yoruz.

rnein, 覺覺k h覺z覺na 癟ok yak覺n bir h覺zda hareket eden biri, yan taraf覺na bakt覺覺nda soka覺n iki taraf覺ndaki evlerin yukar覺 doru uzay覺p birbirleriyle birletiini g繹zlemleyebilir. Bu da, bal覺k g繹z羹 efekti etkisine benzer bir etki yarat覺r. Renk olarak ise g繹zlemcinin 繹n羹ndeki her ey neredeyse bembeyaz g繹z羹k羹rken, arkada kalan her ey ise karanl覺a g繹m羹l羹yormu gibi g繹z羹kecektir.