Jüpiterin uydusu Europa’ da hayat var mı!

üpiterin uydusu Europa' da hayat var

Jüpiterin uydusu Europa’ da hayat var diyen Monica Grady yaptığı açıklamalar ile pek çok insanın dikkatini çekmiÅŸ durumda. Kendisi, Jüpiter’in uydusu Europa ve Mars’da yaÅŸam olduÄŸunu savunuyor.

EuropaJüpiter‘in yörüngesinde bulunan dört Galilei uydusunun en küçüğüdür. 1610 yılında Galileo Galilei tarafından bulunan dört büyük uydudan gezegene yakınlık açısından ikinci sırada bulunur,

Europa dan biraz bahsetmek gerekirse, Ay’dan biraz daha küçük ancak yüzeyinin tamamının buzla kaplı olduğu biliniyor. Europa’da bir atmosfer yok, bu yüzden devamlı radyasyona maruz kalmakta.

Europa’ nın kalın buz tabakasının altında bütün uyduyu kaplayan bir okyanus olduÄŸu ve bu sebeple Europa’ da yaÅŸamın mümkün olabileceÄŸi düşünülmektedir. Son yapılan keÅŸiflerde buz katmanlarının altında büyük göllerin izlerine rastlanmıştır Ä°ÅŸte Grady’nin savunduÄŸu yaÅŸam bölgesi burası. Buzul yüzeyin altında ahtapotumsu canlıların yaÅŸadığını düşünüyor. Grady bundan neredeyse emin. Ä°ngiliz araÅŸtırmacıya göre ahtapotumsu geliÅŸmiÅŸ varlıkların bu alanlarda geliÅŸmesi mümkün. Çünkü henüz evrende yeterince keÅŸif yapamadık. İçinde bulunduÄŸumuz GüneÅŸ Sistemi’nin özel olmadığını belirten Grady, yıldız sistemlerinin keÅŸfinin bu araÅŸtırmaların önünü açacağını düşünüyor.

 Clipper göreviyle, 2023 yılı kadar yakın bir zamanda buzlu uydunun yüzeyine çok daha yakından bakılacak.

NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde çalışan araştırmacıların önderliğindeki bir takım, Jüpiter’in buzlu uydusu Europa’nın yüzeyinin üzerinde su buharı izleri bulunduğunu onayladı. NASA’nın Galileo uzay aracı, yirmi yıldan fazla süre önce, uydunun yüzeyinde elektriği iletebilen bir sıvıya dair bulgular elde etmiş. Ardından, verilerin 2018 yılında analiz edilmesiyle birlikte dev sıvı bulutlarına yönelik bulgulara ulaşılmıştı. NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu’nun önceden topladığı veriler de bulutların var olduğunu desteklemişti.

NASA’nın Europa Clipper göreviyle, 2023 yılı kadar yakın bir zamanda buzlu uydunun yüzeyine çok daha yakından bakılacak.

Uzay aracında bir dizi kamera, spektometre ve radar bulunacak ve araç bu sayede 45 defa alçaktan uçarak, Europa’nın buzlu kabuğunu araştıracak; belki de uydunun yüzeyinin üstündeki su buharıyla ilgili, buhar hâlâ oradayken daha detaylı bilgiler toplayacak.