Kendinden ısıtan metal

Bu element, uzay görevlerinin en önemli güç kaynağı.
Plütonyum “insanlara etki eden en zehirli madde” olarak bilinir ama aynı zamanda çok güçlü bir nükleer enerji kaynağıdır. 10 cm çapında ve 8 kg ağırlığında bir plütonyum küre, 1945’te Nagazaki’ye atılan bomba kadar büyük bir patlama yaratabilir.

Atomlarındaki proton sayısı aynı, nötron sayısı farklı olan plütonyum izotopları vardır.Plütonyum üretmek için, nadir bulunan neptünyum elementinin bir izotopunun nükleer reaktörde nötron bombardımanına tutulması gerekir. Bu element, uzay görevlerinin en önemli güç kaynağı.

Plütonyum-238 yolculukları
Radyoizotop termoelektrik jeneratörle (RTG) çalışan Voyager sondaları, Güneş Sistemi’nin dış kısmındaki gezegenleri araştırdı.

Tüm radyoaktif elementler gibi plütonyum-238 de yavaş yavaş bozunarak daha hafif elementlere dönüşür. 94 protonu ve 144 nötronu olan plütonyum-238, 92 protonu ve 142 nötronu olan uranyum-234’e dönüşürken muazzam miktarda ısı üretir.Bazı uzay araçları (örn.Güneş Sistemi’ndeki gezegenleri ziyaret eden Voyager 1 ve 2) bu ısıyla çalışır. Bazı eski kalp pilleri de aynı şekilde çalışıyordu ama artık daha tehlikesiz pilleri tercih ediyoruz.