Neden Koronavirüs erkekleri daha fazla etkiliyor?

erkeklerin hastaneye gitme konusunda sorunları
erkeklerin hastaneye gitme konusunda sorunları

Koronavirüs gün geçtikçe yayılırken, belli grupların hastalığa karşı daha savunmasız olduğu da netleşiyor. Örneğin yaşlılar, daha büyük risk altında. Bir başka ilginç istatistik ise, hastalığa yakalanan erkeklerin kadınlara kıyasla daha yüksek ölüm oranına sahip olması. Uzmanlar bu durumun daha önce de gözlemlendiğini belirtiyor. Örneğin 2003’teki Sars salgınında, hastalığa daha fazla kadın yakalanmasına rağmen, erkeklerde ölüm oranı daha yüksekti.

Bu durumun farklı nedenleri var. Biyolojik olarak arka planı tam anlaşılamamış olsa da kadınların bağışıklık sistemi, enfeksiyonlara karşı daha iyi savaşıyor. Yaşam stiline bağlı olaraksa erkeklerin hastaneye gitme konusunda daha az istekli olması ve bu nedenle daha geç bir evrede teşhis almasının sıra yanı sıra, kadınlara kıyasla daha fazla sigara tüketimi, daha yüksek diyabet ve kolesterol oranına sahip olması, yani daha sağlıksız yaşaması gösteriliyor.

Erkeklerin bağışıklık sistemi neden daha zayıf?

Pek çok uzman bazı erkeklerde biyolojik durumun, bazı erkeklerde ise yaşam tarzı seçimlerinin rol oynadığını düşünüyor. Özellikle erkek egemen toplumlarda, erkek cinsinin daha fazla sorumluluk ve daha fazla stres altında olduğuna dikkat çekiliyor.

Dünyadaki erkek nüfusun daha çok sigara içiyor olması, fiziken daha ağır işlerde çalışması, doktora görünme isteksizliği ve kadınlara oranla diyet seçimlerine daha az önem veriyor olmaları gibi unsurların da bu sonuçta etkili olduğu varsayılıyor.

ÖrneÄŸin koronavirüs özelinde 4 bin 21 vaka üzerinde yapılan bir baÅŸka çalışma da erkeklerin kadınlara oranla hastaneye çok daha geç gittiÄŸini, bu sebeple hastalığın daha ileri safhasında teÅŸhis konulduÄŸunu gösteriyor. Bu da elbette kurtulma ÅŸansını oldukça düşüren bir etken. Erkeklerde kadınlara oranla daha yüksek düzeyde ‘bana bir ÅŸey olmaz’ görüşünün hakim olduÄŸuna inanılıyor.