Tarihte Fotografı Çekilen İlk İnsan

Aşağıda görmüş olduğunuz fotoğraf seçilebilir insan formunu içeren ilk fotoğraf ve 1838 yılında Louis Daguerre tarafından Fransa Paris’te çekildi. Fotoğraflanan ilk insan olarak bahsedilen kişiyi bu fotoğrafta, sol alt kısımda, kaldırımın kıvrılan kısmında ayakta görebilirsiniz.

Temple Bulvarı’nın Louis Daguerre tarafından 1838’de Paris’te çekilen bu fotoÄŸraf, bir insana ait ilk fotoÄŸraftır. Kalabalık bir sokağın fotoÄŸrafı olmakla birlikte çekim süresi 10 dakikadan fazla olduÄŸundan, trafiÄŸin akışı fotoÄŸrafta görünmek için fazla hızlı kalmıştır. Tek istisna, ayakkabılarını fotoÄŸrafta görünecek kadar uzun süre cilalatan sol alt köşedeki adamdır.

Louis Daguerre bu fotoğrafı çekerken pozlama süresi ortalama 7 dakikaydı, sokak aslında terk edilmiş görünse de, trafik ve yayalar nedeniyle yoğundu. Daguerre’nin fotoğraf klişesini ayarlayabilmesi çok zordu çünkü her şey çok hızlı hareket ediyordu.

Alt soldaki adamın durumu ise farklıydı, o adam fotoğrafta görülebilecek kadar yeterli süre orada durmuştu. Her ne kadar çok net olmasa da orada ayakkabılarını temizlediğini görebilirsiniz. Bir görüşe göre orada bir ayakkabı boyacısı var ve adamın ayakkabılarını parlatıyor.

Bir başka görüş, ayakkabı boyacısı çocuk olmasının aksine, adamın tulumba ile hava bastığını öne sürse de Daguerre tarafından aynı noktadan alınmış bir başka fotoğraf ile karşılaştırıldığında öğle vaktinde fırçalar ve cila yapmak için kullanılan kutu belirgin şekilde görünüyor.

Eski bir fotoğraf basım tekniği olan Dagerreyotipi adı verilen teknik, adını Daguerre’ den sonra almıştır.

Peki kimdir bu Louis Daguerre

Louis-Jacques-Mandé Daguerre) (18 Kasım 1787 – 10 Temmuz 1851), Fransız sanatçı ve kimyagerdir.  Dagerreyotipi adlı  fotoğrafik  görüntü elde etme yöntemini bulmuştur. Daguerre, 1822 yılında dünyanın ilk kalıcı fotoğrafını geliştiren Joseph Nicéphore Niépce ile,bu buluşundan üç sene sonra birlikte çalışmaya başladı; ikili dört yıl boyunca ortak çalışmalar yaptı.

Daguerre, mükemmelleÅŸtirdiÄŸi dagerreyotipiyi yıllarca süren çalışmalarının ardından 1839 yılında Fransız Bilimler Akademisi ile birlikte o yılın 7 Ocağında tanıttı. Dönemin Fransız Hükümeti, Daguerre’den bu buluÅŸun patentini isteyerek, buluÅŸu tüm dünyanın serbestçe kullanımına açtı. Daguerre ve Niépce’nin oÄŸlu bu buluÅŸun detaylarını tüm dünya ile paylaÅŸmaları karşılığında ölünceye kadar destek aldılar.

Dagerreyotipi TekniÄŸi nedir ?

Bu teknik ismini Daguerre’den almıştır. Bu teknik; gümüş nitratla ışığa duyarlı hale getirilen bakır levhaların, karanlık oda içinde 10-20 dakika pozlanarak, cıva buharına tabi tutulup geliştirilmesiyle fotoğraf elde etme yöntemidir. Sülfür ile gümüş plaka üzerine işlenmesi esasına dayanan bu yöntemde kalite, yüzeyin pürüzsüzlüğü ile doğru orantılıdır. Zorluğu ve fiyatı fotoğrafın kapladığı alan arttıkça logaritmik olarak artar.

Bu tekniğin çekici yanı, teorik olarak sonsuz çözünürlük sağlamasıdır. Tabii ki bu çözünürlük , yüzeyin pürüzsüzlüğüne bağlıdır.  Pozlama süresi çok uzun olduğundan dolayı, hareketli cisim ya da hareket anında fotoğraf çekmek için uygun bir yöntem değildir. Oldukça pahalı bir yöntem olması nedeni ile ticari olarak dünyada çok az sayıda kişi tarafından uygulanmaktadır.

Bunun sebebi masrafların herkes tarafından kolaylıkla karşılanamayacak olmasıdır. Özellikle Amerika’da, lüks tüketimin en seçkin ürünlerinden birisidir. Ultra lüks ürün sayılmasının nedenleri olarak; yüzyıllarca saklanabilmesi, maksimum çözünürlüğe sahip olması, gümüşün çekiciliği, renk dokusu ve pahalı olmasını sayabiliriz.