Yapay Zekada Öne Çıkan Firmalar ve Projeleri

yapay zekayı yaratmak

Büyük teknoloji kuruluşları yapay zekayı yaratmak üzere büyük oynanan bir yarışa girmiş bulunuyor. IBM ve Çinli Baidu teknolojiyi ileriye taşıyan şirketler arasında yer alıyor. Ancak doğru yapay zekayı fethetme yolunda başı çeken ve adları aşağıda yer alan dört yarışmacı var

OPENAI

San Francisco merkezli yapay zeka laboratuvarı aralarında Tesla’nın kurucusu Elon Musk’ın da yer aldığı, misyonlarını “tüm insanlığa yararlı” yapay genel zeka yaratmak olarak açıklayan bir grup tarafından 2015 yılında kâr amacı gütmeyen bir yapı olarak kuruldu. Geçen yıl ise Microsoft’un 1 milyar dolar yatırım yaptığı kâr amaçlı birim kuruldu. Musk 2018 yılında yönetim kurulundan ayrıldı.

EN İYİ BİLİNEN BAŞARISI:

Beş kişilik yapay zeka botu ekibi Open AI Five Nisan 2019’da video oyunu Dota2’de dünyanın bir numaralı insan ekibini yendi; oyun küpünü çözen robot el (üstte).

YAPAY GENEL ZEKAYA YAKLAŞIM: Büyük ve daha büyük nöral network modelleri süper zekaya götüren umut verici bir yol.

DEEPMIND

Satrancın dahi çocuğuyken video oyunu girişimcisine dönüşen Demis Hassabis tarafından 2010 yılında kurulan DeepMind “zekayı çözmeyi ve daha sonra da bunu başka şeyleri çözmekte” kullanmayı istiyor. Google Londra merkezli şirketi yaklaşık 650 milyon dolara 2014 yılında satın aldı. Algoritmaları bir dizi Google ürününü iyileştirdi.

EN İYİ BİLİNEN BAŞARISI: Eski strateji oyunu Go’da dünyanın en iyi insan oyuncusunu 2016 yılında yenen yapay zeka yazılımı AlphaGo bilgisayar biliminin başlıca kilometre taşı kabul ediliyor.

YAPAY GENEL ZEKAYA YAKLAŞIM: Nöro bilimde doktora derecesine sahip olan Hassabis, şirketi hızlı hareket eden sofistike algoritmalar yaratmak üzere esinlenmesi için insan beynine bakmaya teşvik etti.

GOOGLE BRAIN

Google bünyesinde yer alan ve sınırsız bir düş gücünün eseri yapay zeka araştırma laboratuvarı 2011 yılında Stanford Üniversitesi makine öğrenim uzmanı Andrew Ng ve Google’ın başlıca yazılım mühendislerinden biri olan Jeff Dean tarafından kuruldu. İlk baştaki amacı bir çocuğun zekasıyla yapay zeka yaratmaktı.

EN İYİ BİLİNEN BAŞARISI: Doğal dil işlemede dönüm noktası yeniliklere yol açan bir tür nöral ağ tasarımı Transformers ve başlıca yapay zeka programlama dili Tensorflow.

YAPAY GENEL ZEKAYA YAKLAŞIM: İlk başta, algoritmaların çok sayıda işaretlenmiş örnekten öğrenmesi anlamına gelen, denetlenen öğrenmeye odaklanan Brain başka tür nöral ağ bazlı yaklaşımlara doğru yayıldı.

FACEBOOK YAPAY ZEKA ARAŞTIRMASI

Mark Zuckerberg insan benzeri yapay zekayı yaratmak amacıyla Facebook A.I. Research’ü (FAIR) kurması için 2013 yılında derin öğrenmenin öncüsü Yann LeCun’ü işe aldı.

EN İYİ BİLİNEN BAŞARISI: Yapay zeka programlama dili Pytorch ve nesneleri saptayabilen, bunların etrafında sınırlar çizebilen ve bunları tanımlayabilen bilgisayar görüntüleme algoritması Mask R-CNN.

YAPAY GENEL ZEKAYA YAKLAŞIM: Çalışmalarının büyük bir bölümü denetlenmeyen ve kendi kendini denetleyen öğrenmeyi kapsıyor; burada algoritmalar işaretlenmiş veri dizileri istemiyor. FAIR’in araştırması başka laboratuvarlara kıyasla ana şirketinin gereksinimleriyle daha yakından bağlantılı; örneğin, yapay zeka kaynaklı “deepfake” videoların saptanması bu gereksin